Overslaan en naar de inhoud gaan

'Merendeel bevolking vindt toezicht op algoritmes nodig'

Zo’n 80% van de Nederlandse bevolking vindt dat toezicht nodig is op gebruik van algoritmes in Nederland. Intussen denkt slechts 30% dat de overheid genoeg kennis in huis heeft om die monitoring te faciliteren. KPMG Nederland maakt deze resultaten bekend in de jaarlijkse AI-monitor.
Algortimsich denken
© Shutterstock
Shutterstock

Onderzoeksbureau Motivaction vroeg in opdracht van KPMG ruim duizend Nederlanders, in een leeftijdscategorie van 18 t/m 75 jaar met een gelijke verdeeldheid tussen mannen en vrouwen en opleidingsniveau naar hun bekendheid met, en vertrouwen in, algoritmes. In 2019 kon 46 % van de respondenten die vraag nog beantwoorden, inmiddels is dat 63%. Tegelijkertijd neemt het vertrouwen in algoritmen af: 24% van de respondenten is in 2022 sceptischer over de technologie dan een jaar eerder.

Behoefte aan transparantie

Transparantie over het gebruik van algoritmes kan het vertrouwen helpen verhogen, stelt 42% van de respondenten. Publieke registers die vastleggen welke algoritmes door organisaties gebruikt worden en met welk doeleinde kunnen daarbij helpen. Nog eens 42% van de Nederlanders stelt dat het waarborgen ervan bij onafhankelijke toezichthouders zoals Autoriteit Persoonsgegevens zou moeten liggen. Slechts 12% ziet daar een rol voor de overheid. In 2019 was dat nog 41%.

Nepnieuws

Bijna de helft van de Nederlanders (47%) geeft aan dat hun mediagedrag door nepnieuws is veranderd. Daarnaast is het voor bijna twee derde (63%) lastig om nep- en echt nieuws van elkaar te onderscheiden. Een onafhankelijke toezichthouder zou de verspreiding van nepnieuws dan ook kunnen tegengaan volgens 33%. Ook moeten sociale media platforms gebruikers meer inzicht geven in het onderscheid tussen echt en nepnieuws. Dat zegt de helft van alle Nederlanders.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in