Overslaan en naar de inhoud gaan

Krijgen we een AI-browser of een AI met een browser?

Meer, meer, meer AI-integraties. Je ontkomt er niet meer aan. Sterker nog, binnenkort neemt AI je browser ook over. Tenminste als het aan OpenAI (en waarschijnlijk Google en Microsoft) ligt. Niet langer meer als losse plugin, maar volledig geïntegreerd in je internetervaring. Maar zit je daar wel op te wachten?

Browsen
CC0/Pixabay License

Als het grootste AI-bedrijf van het moment aan een AI-browser werkt, dan moet daar toch een toekomst inzitten? Of is het simpelweg een manier om, zoals gedacht, meer gebruiksdata de verzamelen?

Over dat laatste kunnen we alleen maar speculeren. Over dat eerste kan ik daadwerkelijk wat zeggen. Ik kon namelijk alvast aan de slag met een heuse AI-browser. Niet die van OpenAI, want die is er nog niet, maar in dit geval had ik 'Dia', de AI-browser van The Browser Company onder de toetsenbordvingers.

Nu kan ik een heel epistel schrijven over wat voor dingen ik allemaal kon doen dankzij de in de browser ingebakken AI-chatbot die me overal over het internet volgde, maar ik hou het lekker kort. Waarom? Omdat het ook niet meer is dan een AI-chatbot zoals je die al kent, met als enige verschil dat hem je nu overal tot je beschikking hebt.

Het voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld langdradige en saaie artikelen en video's makkelijk kunt laten samenvatten. Dia weet namelijk op welke pagina je bezig bent en kan in die context gelijk een samenvatting maken. Ook kan je eenvoudig over de informatie op de website verder brainstormen.

Puntje bij paaltje neemt Dia eigenlijk alleen een drempel weg. Je hoeft niet meer in een los venster ChatGPT, Claude of Gemini te openen en vanuit hier te refereren naar waar je een vraag over hebt. Dat maakt het voor mij nog eenvoudiger om op feitelijke juistheid te controleren (ik weet dat dit niet 100 procent waterdicht is) en om ontbrekende bronnen te vinden.

Tegelijk viel het me al heel snel op dat deze AI-integratie een privacyschandaal in de dop is. De AI kijkt namelijk de hele tijd met je mee. Hij heeft die data nodig om zichzelf van context te voorzien, in het geval dat je hier een vraag over hebt. Maar dat betekent ook dat deze (gevoelige) data naar meerdere AI-leveranciers wordt verzonden. Deze hebben het immers nodig om tot een relevant antwoord te te komen op jouw gestelde vraag. 

Het is een van de voordelen die Die beidt: de browser bepaald per vraag welk AI-model het beste de door jou gestelde kwestie kan oplossen. Zo zal het bijvoorbeeld naar Claude grijpen als je technische vragen hebt over coderen.

The Browser Company geeft aan dat er alleen data wordt verstuurt die met de vraag te maken heeft en dat al die gegevens verplicht na gebruik verwijderd moet worden. Browse je dus op sites waar je geen vraag over stelt, gaat er ook geen data naar AI-leveranciers.

Toch weten we allemaal uit ervaring dat dit geen 100 procent veiligheid betekent. Hoe goed de intenties van een techbedrijf ook zijn, er kan altijd wat fout gaan. Kortom, niet al mijn internetgebruik verliep via Dia. Ik zou jou dat ook niet aanraden als Dia uiteindelijk voor het grote publiek beschikbaar wordt (ik testte een beta-versie).

Maar ondanks dit niet te onderschatten probleem, kan ik er niet omheen dat mijn AI-gebruik aanzienlijk toe is genomen dankzij de directe AI-integratie. Ik betrapte me erop dat ik het al gebruikte om gelijk te krijgen over hoe dom de video is die ik op dat moment aan het kijken was. Het wegnemen van de drempel lokt dus ook minder waardevol gebruik uit, en dat brengt een ander probleem met zich mee: het gebruikmaken van AI-modellen is duur, heel duur. En dan heb ik het niet eens over de impact op het milieu.

Voor nu is Dia nog gratis, maar dat blijft waarschijnlijk niet altijd zo. In de toekomst zal The Browser Company  limieten invoeren, net als nu al gemeengoed is bij het gebruik van de grotere AI-aanbieders. Wil je meer gebruikmaken van de geïntegreerde AI-chatbot, dan moet je daarvoor betalen. De vraag is hoeveel mensen daarop afhaken. Browsers en AI-gebruik zijn immers vooralsnog overal gratis.

Daarnaast leunt dit alles nog steeds op het feit dat je naar een website navigeert om de extra waarde van de AI-chatbot-integratie te kunnen ervaren. Wat we nu zien is dat juist dit steeds minder gebeurt. Mensen stellen hun vraag aan ChatGPT of Google, krijgen antwoord en zijn daarmee klaar. Bezoek naar websites neemt gestaag af, omdat mensen simpelweg niet meer doorklikken naar de bron.

Blijkbaar weten de makers van Dia dat ook, want bij het openen van deze browser krijg je een typische AI-chatbot-interface voorgeschoteld. Dia is dus niet een browser met AI-integratie, maar een AI-chatbot waarmee je gezellig samen het internet kunt afschuimen als je daar zin in hebt.

Zit ik op een AI-vriendje in mijn browser te wachten? Nee, absoluut niet. Is het handig? Zeker! Ook zie ik er, net als OpenAI, een toekomst in. Niet omdat ik nu al niet meer zonder zou kunnen, maar omdat dit de meest logische volgende stap voor Microsoft, Google en OpenAI is. Deze bedrijven kunnen hiermee de gebruikscijfers oppompen en de afhankelijk van hun respectievelijke AI's vergroten. Tegelijk is het goed om te onthouden dat deze afhankelijkheid niet altijd even goed voor mensen is...

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in