Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft verbiedt AI-jailbreaking

robothanden en contracten, dossiers
AI en voorwaarden
Shutterstock.com

Microsoft voert veranderingen door in de gebruiksvoorwaarden voor zijn producten en diensten waarbij het specifiek AI-diensten meeneemt. Onder de wijzigingen bevinden zich enkele expliciete verboden: voor hackaanvallen op Microsofts AI-diensten maar ook van jailbreaking ervan. De nieuwe voorwaarden zijn effectief verplichte kost.

Gebruikers die niet akkoord gaan met de aangevulde voorwaarden die gelden voor álle producten en diensten van Microsoft moeten dan stoppen met hun gebruik daarvan. Vervolgens moeten zij hun Microsoft-account sluiten vóórdat de voorwaarden van kracht worden. Dat gebeurt op 30 september dit jaar.

'Ter verduidelijking'

Microsoft kondigt de aankomende wijzigingen aan in mails aan gebruikers. Daarbij krijgen zij de mededeling dat deze updates bedoeld zijn  "ter verduidelijking van onze voorwaarden, zodat deze voor iedereen transparant zijn". Daarnaast hebben de updates "betrekking op nieuwe Microsoft-producten, -services en -functies". Dat laatste omvat de diverse AI-mogelijkheden die Microsoft recent breed heeft omarmd in nagenoeg al zijn producten en diensten.

In de nieuwe voorwaarden legt de IT-aanbieder in de gedragscode regels op waardoor hacken formeel wordt verboden. "Omzeil niet opzettelijk beperkingen op de toegang tot, het gebruik of de beschikbaarheid van de Diensten (bijvoorbeeld pogingen tot 'jailbreaking' van een AI-systeem of ongeoorloofd 'scrapen')."

Concurrentie

Daarnaast is een aparte sectie over AI-diensten opgenomen waarin verdere beperkingen voor AI-gebruik worden opgelegd. Zo is reverse engineering verboden, om de "onderliggende componenten van de modellen, algoritmen en systemen te achterhalen". Ook gegevensextractie, dus scraping of harvesting van data, wordt expliciet genoemd als verboden. Verder mogen Microsofts AI-diensten níet gebruikt worden "(direct of indirect) om een andere AI-dienst te creëren, te trainen of te verbeteren".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in