Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgen hebben meer vertrouwen in AI dan Nederlanders, maar verwachten wel actievere rol van de overheid

De helft van de Belgen wil dat de overheid meer regels oplegt aan bedrijven die zich bezig houden met artificiële intelligentie (AI). Toch is het vertrouwen in AI relatief groot. Dit blijkt uit onderzoek van bevragingsbureau PanelWizard in opdracht van bedrijfssoftware-aanbieder Salesforce.

vertrouwen
Shutterstock

Maar liefst 42 procent van de ondervraagden wil vanuit de overheid meer richting en structuur en 47 procent wil meer verantwoordelijkheid bij het beschermen van hun data wanneer zij AI gebruiken. PanelWizard voerde het onderzoek ook uit in Nederland en Zweden, met een bevraging bij telkens bijna 1.100 respondenten. Daardoor valt ook op te merken dat Belgen meer kijken naar de overheid dan burgers van de andere twee landen.

Verantwoordelijkheid van de aanbieder

Zes op de tien Nederlanders en ongeveer de helft van de Zweden vinden dat databescherming een verantwoordelijkheid is van het bedrijf dat het AI-product aanbiedt. De Zweden bevestigen het typisch beeld van een wat zelfstandig volk: slechts 23 procent is van mening dat de overheid daar een rol in te spelen heeft. Ook opmerkelijk: vier op de tien Belgen geeft aan niet op de hoogte te zijn van de regelgeving rond AI.

Het vertrouwen in AI en aanbieders geeft een gemengd beeld, maar ligt hoger in België. 37,2 procent van de ondervraagde Belgen zegt positief tot zeer positief te staan tegenover ontwikkelingen met AI, terwijl 32,4 procent een negatieve perceptie heeft. Vooral jongeren tot 30 jaar zijn meer overtuigd: 49 procent is positief.Ook zijn mannen (42 procent) optimistischer over AI dan vrouwen (32,6 procent).

Daarbij zijn Belgen iets positiever ingesteld dan Nederlanders, waar 26,5 procent aangeeft positief te zijn. De Zweden houden met 38,4 procent gelijke tred met België. Als het gaat om het vertrouwen in AI, scoren Belgen hoger: 7,5 procent zegt AI volledig te vertrouwen. In Nederland is dit amper 1,3 procent. Overigens zegt 15 procent van de Belgen helemaal geen vertrouwen te hebben in artificiële intelligentie.

Andere AI-zorgen dan Nederlanders

Iets meer dan de helft van de respondenten is bang voor de verdere gevolgen. Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de Belgen, 58,6 procent, vreest dat we onder impuls van de technologie onze menselijke controle verliezen bij het nemen van beslissingen. 54,5 procent denkt ook dat de interactie tussen mensen zal afnemen, waardoor we meer sociaal geïsoleerd zullen raken.

Verder vreest ook 53,3 procent dat er banen zullen verdwijnen door de opmars van AI. Banenverlies is in België een grotere bekommernis dan in Nederland. 46,3 procent van de ondervraagde Nederlanders maakt zich daar zorgen over. Met 67,3 procent staat daar vooral de vrees over verlies van menselijke controle hoog op de agenda.

Bron: Business AM.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in