Overslaan en naar de inhoud gaan

Weinig vertrouwen in AI onder finance-professionals in het mkb

Bedrijfsgebruik van AI neemt hand over hand toe, maar finance professionals in het Nederlandse mkb zijn er nog huiverig voor. Vrees voor onbetrouwbaarheid van AI en zorgen over privacy en datasecurity spelen daarbij bepalende rollen. Tegelijkertijd is er sprake van kennisgebrek over de mogelijkheden van AI en AI-tools.

vertrouwen (op elkaar, bergbeklimmers)
Shutterstock

Nog geen kwart (23%) van de finance professionals in het midden- en kleinbedrijf (mkb) ziet voordeel in het inzetten van AI om betere inzichten te krijgen bij financiële processen. Daarnaast meent minder dan een derde (30%) dat AI kan helpen om financiële processen te automatiseren. Dit komt naar voren uit onderzoek van de Nederlandse softwareleverancier Visma.

Kennis en skills

Behalve vrees dat AI niet betrouwbaar kan zijn, leven er ook zorgen dat AI-gebruik nadelige gevolgen kan hebben voor privacy en security van data. Een ruime meerderheid (59%) van de respondenten in het Visma-onderzoek geeft aan dat ze geen enkel bedrijfsproces aan AI zouden toevertrouwen.

Daarnaast hebben tegenstanders van AI bezwaren ten aanzien van de kennis en skills in de organisatie. Daar blijkt het namelijk nogal aan te ontbreken. Finance professionals in het mkb hebben weinig kennis van AI. Nog niet een tiende (9%) van de bevraagden zegt zelf veel te weten over AI, terwijl ruim een derde (38%) aangeeft helemaal geen kennis te hebben op dit gebied. Iets meer dan de helft (53%) zegt 'een beetje' over AI te weten.

AI Day 2024

Bezorgd over AI en je kennis daarover? Verrijk jezelf op de AI Day van AG Connect waar IT-beslissers en senior IT-professionals AI-praktijkervaring en -kennis gedeeld krijgen.

Meld je gratis aan! 21 mei in Den Haag

'Mkb nog niet klaar voor AI'

Het mkb lijkt nog niet klaar te zijn voor AI, concludeert de aanbieder van software en SaaS (Software-as-a-Service) voor boekhouding, financiële administratie en accountancy. Dat is niet alleen qua finance professionals, maar ook qua bestuur. Binnen de directie van mkb-bedrijven lijkt AI nog geen belangrijk thema te zijn.

Krap een zesde (16%) van de bevraagden die in het mkb werken, geeft aan dat AI-gebruik hoog op de agenda staat in de organisatie. Ook hierbij speelt kennisgebrek mee. Krap een zesde (16%) zegt dat er überhaupt voldoende kennis in de organisatie is over de mogelijkheden van AI.

Voordelen: efficiency

Toch is het niet alleen wantrouwen en kennisgebrek. Voorstanders van AI bij het mkb zien vooral kansen als het gaat om automatisering van repetitieve zaken, aldus Visma in het vandaag vrijgegeven persbericht. Zo'n driekwart (76%) van de finance professionals in het mkb verklaart dat binnen het bedrijf wel eens bekeken wordt hoe processen efficiënter zouden kunnen verlopen. AI-tools die zich daarop richten, maken dus meer kans om omarmd te worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in