Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple laat AI voorlezen

Apple heeft stilletjes een nieuwe AI-dienst uitgebracht: audioboeken die worden voorgelezen door AI. Deze inzet van kunstmatige intelligentie vervangt dan auteurs en stemacteurs die normaliter worden ingezet om boeken uit te brengen als luisterboek. Apple biedt verschillende AI-stemmen, die "zijn gebaseerd op een menselijke verteller."
e-books
© Apple
Apple

Het bedrijf wil hiermee de opbloeiende markt voor audioboeken opschudden en daar dan flink marktaandeel claimen. Onder Apple-grondlegger Steve Jobs heeft Apple ooit al de markt voor e-books een flinke impuls gegeven, maar daarbij zijn ook antitrustpraktijken gebruikt. Zo heeft Jobs uitgevers gedwongen om de online-winkel Apple Books te gebruiken en heeft de topman ook prijsbeleid opgelegd.

Kostenkwestie

De eerste reacties nu op audiobooks 'Narrated by Apple Books' zijn gemengd. De Britse krant The Guardian voorspelt dat er een terugslag kan komen, omdat dit weer een voorbeeld is van AI die werk van mensen inpikt. Het inspreken van een audioboek is tijdrovend en kostbaar werk, wat met AI-inzet flink valt te versnellen en dat tegen lagere kosten.

Apple heeft de afgelopen maanden onafhankelijke boekenuitgeverijen benaderd om audioboeken te laten voorlezen door AI, aldus de krant. Daarbij zou Apple de kosten voor de digitale opnames voor zijn rekening nemen en krijgen auteurs dan royalties op basis van de verkoop. Niet alle benaderde uitgevers zijn ingegaan op dit aanbod. Het huidige aanbod van Apple bestaat vooral uit boeken van kleinere uitgevers in bijvoorbeeld het genre romantiek.

Menselijk maar emotieloos

De Amerikaanse technieuwssite Ars Technica heeft de proef op de som genomen en enkele uren aan materiaal beluisterd. De AI-stemmen van Apple zijn duidelijk verstaanbaar en kunnen best doorgaan voor menselijke voorlezers. Enkele kleine foutjes in uitspraak en gebrek aan emotie laten de kunstmatige voorlezers toch door de mand vallen. Dat maakt deze nieuwe AI-dienst minder geschikt voor bepaalde soorten boeken waar een gedreven voordracht de inhoud versterkt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in