Overslaan en naar de inhoud gaan

AI 'ontkoppelt' stem John Lennon om officieel laatste Beatles-nummer te maken

Met behulp van AI is er een nieuw nummer van The Beatles gemaakt, vertelde Paul McCartney in het BBC Radio 4-programma Today. Op basis van een oude demo kon de stem van John Lennon worden losgekoppeld waardoor het nummer voltooid kon worden, aldus de 80-jarige zanger.
Developer koptelefoon
© Shutterstock
Shutterstock

Peter Jackson, de regisseur van de Beatles-documentaire Get Back, hielp volgens McCartney mee met het maken van het nummer. "We hadden de stem van John en de pianopartij en door middel van AI kon hij deze van elkaar scheiden. Dan zeggen ze tegen het programma 'dat is de stem, dit is een gitaar. Haal de gitaar weg.' Daarna kunnen we het nummer mixen zoals we dat normaal ook doen. Dat geeft je een beetje speelruimte."

AI-nut, -angst en -mogelijkheden

Volgens de Brit gaat het om "het laatste Beatles-nummer" ooit. Om welk nummer het gaat is niet bekend, maar mogelijk gaat het volgens de BBC om de compositie Now And Then die Lennon in 1978 maakte. "We hebben het onlangs afgemaakt en het nummer wordt later dit jaar uitgebracht", aldus McCartney.

Terwijl deze toepassing van AI dus nuttig is voor de beroemde muzikant maakt hij zich wel zorgen over andere toepassingen. "Ik zit niet veel op internet, maar mensen zeggen tegen me 'Oh ja, er is een lied waar John één van mijn liedjes zingt' en het is dan alleen AI", zegt hij in een gesprek op BBC Radio 4. McCartney zegt dat dit beangstigend maar ook spannend is en stelt dat het wel de toekomst is. "We zullen moeten zien waar dit heen leidt."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in