Overslaan en naar de inhoud gaan

AI gaat spionnen niet vervangen, bezweert MI6-baas

Spionnen zullen niet vervangen worden door kunstmatige intelligentie. "De unieke eigenschappen van menselijke agenten op de juiste plekken zullen alleen maar belangrijker worden", stelt het hoofd van de Britse geheime dienst MI6. Richard Moore houdt woensdag in Praag voor het eerst een openbare toespraak.
Man met pistool James Bond lookalike
© Shutterstock
Shutterstock

Geheime diensten als MI6 zijn allemaal op zoek naar manieren om kunstmatige intelligentie (AI) toe te passen, zegt Moore. Hij waarschuwt voor China en Rusland, en verwijst daarbij behalve naar AI ook naar zogenoemde kwantumcomputers. Dat zijn systemen die veel sneller kunnen rekenen dan de huidige computers, waarmee IT-beveiliging veel makkelijker te passeren zal zijn. Encryptie die krachtig en praktisch onkraakbaar is, kan door kwantumcomputers wel worden gekraakt. Toch zal dat soort technologie volgens Moore spionnen hooguit helpen, niet vervangen.

Grenzen schuiven wel snel op

"Zij zijn nooit slechts passieve informatieverzamelaars: onze agenten kunnen een taak krijgen en aangestuurd worden. Ze kunnen nieuwe vragen herkennen waar wij nog niet aan gedacht hadden en soms kunnen ze beslissingen binnen een overheid of terroristische organisatie beïnvloeden", stelt Moore. "Menselijke intelligentie zal in tijden van kunstmatige intelligentie in toenemende mate gedefinieerd worden als de dingen die machines niet kunnen, al moeten we er rekening mee houden dat de grenzen van wat machines kunnen met duizelingwekkende snelheden opschuiven."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in