Overslaan en naar de inhoud gaan

'AI-achterloper ByteDance gebruikt stiekem OpenAI-tech'

Het Chinese moederbedrijf van socialmedia-app TikTok zou OpenAI's technologie gebruiken om een eigen, concurrerende AI te ontwikkelen. Dit is een schending van OpenAI's voorwaarden én die van partner Microsoft, waarlangs ByteDance z'n toegang tot OpenAI heeft. Dit komt naar voren uit interne documenten die zijn uitgelekt.

TikTok-kantoor
ByteDance

Het op muziek en short-form video gerichte social network TikTok had aanvankelijk een voorsprong op het gebied van algoritmes en AI, met zijn 'For You'-feed die gebruikers goed gepaste content voorschotelde. In de wereldwijde AI-wedloop met generatieve AI (genAI), aangejaagd door GPT-maker OpenAI, zou TikTok-eigenaar ByteDance inmiddels echter achterlopen.

Ongepast én verboden

De achterstand is volgens technieuwssite The Verge zó groot dat het Chinese bedrijf zich schuldig maakt aan oneigenlijke praktijken om de concurrentie weer bij te benen. Dit uit zich in gebruik van OpenAI's technologie om zijn eigen grote taalmodel (large language model, LLM) te ontwikkelen, met de codenaam Project Seed. Niet alleen wordt dat gezien als ongepast, maar het is ook expliciet verboden in de gebruiksvoorwaarden van OpenAI.

Hetzelfde geldt voor de voorwaarden die Microsoft hanteert. Dat cloud- en softwarebedrijf heeft miljarden geïnvesteerd in OpenAI en wil de AI-technologie van dat bedrijf integreren in al zijn producten en diensten. ByteDance zou volgens de uitgelekte interne documenten bij Microsoft zijn toegang tot OpenAI's api (application programming interface) betrekken.

Verborgen houden

Naast interne documenten heeft The Verge ook inzage gekregen in berichten van het interne communicatieplatform Lark dat ByteDance gebruikt. Op die chat- en collaboration-tool zouden werknemers van het Chinese bedrijf hebben besproken hoe ze hun oneigenlijke gebruik van OpenAI verborgen konden houden.

Recent heeft de nieuwe AI-chatbot Grok van X-eigenaar (voorheen Twitter) ineens output gegeven die erop duidt dat het is gebaseerd op OpenAI-technologie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in