Overslaan en naar de inhoud gaan

Help! Het gapende arbeidsgat op de securitymarkt wordt groter

Ja, er is vooruitgang geboekt om de kloof tussen cybersecuritypersoneel te verkleinen met initiatieven die zich op universitaire opleidingen richten. Toch blijft die kloof groeien. Tegelijkertijd staat veiligheid van data nu nóg hoger in het vaandel. Maar hoe dat te bereiken met de grote tekorten? De (security)industrie kan echt niet meer wachten om deze uitdaging aan te pakken.
gat in brug
© Shutterstock
Shutterstock

Feit: de VS alleen al telt 600.000 (!) onvervulde vacatures op het gebied van cybersecurity, en de industrie moet deze posities opvullen met beschikbare, capabele professionals. We kunnen mensen opleiden en in omscholing investeren, maar deze pogingen zijn nutteloos als deze mensen niet op de arbeidsmarkt komen. De dagen dat traditionele IT-opleidingen medewerkers voorbereidden op de eerste stappen binnen de industrie zijn voorbij.

Diplomaverschil uitleggen

Een brede kennis is uitstekend. Maar om studenten zo goed mogelijk te ondersteunen, moeten we hen informeren over verschillen tussen een diploma in computer science tegenover eentje in cybersecurity. Tegenwoordig merken studenten dat ze beter voorbereid zijn om uitdagingen aan te gaan wanneer ze in specialismen investeren. Het goede nieuws is dat gespecialiseerde diploma’s mogelijkheden bieden om digitale uitdagingen aan te gaan; studenten hoeven niet eerst zelf uit te zoeken hoe ze academische kennis inzetten om ‘problemen in de echte wereld’ op te lossen.

In mijn optiek is er een aantal voordelen van een diploma in cybersecurity versus computer science. Ten eerste: doordat studenten theorieën tot zich nemen, leren zij deze in de praktijk toe te passen. De aspecten achter cyberopleidingen betekenen, in tegenstelling tot wetenschap, dat concepten meteen toepasbaar zijn. Researchprogramma’s hebben cyberbeveiliging een push gegeven en hebben banen gecreëerd waarbij studenten voor werkgevers nóg waardevoller zijn. Ze maken daarbij onderdeel uit van de cybersecurity community en bouwen voortdurend aan kennis ter verbetering van de securityindustrie.

Vertrouwen opbouwen

Daarnaast is het opbouwen van vertrouwen essentieel om talentenpools voor de arbeidsmarkt klaar te stomen. Het is noodzakelijk om kennis bij te brengen en studenten (zonder technologische achtergrond) te helpen. Door onder meer loopbaandiensten wordt vertrouwen ingeboezemd voor in de ‘echte’ wereld. Het helpt nieuwe medewerkers binnen cybersecurity een goed gevoel te geven. Zodra opleidingen (met certificering) zijn voltooid, zijn zij er klaar voor.

De cybersecurityindustrie en -instellingen die carrièrepaden ondersteunen, kunnen de wereld veiliger maken door professionals specifieke kennis te bieden die nodig is om systemen en data te beschermen. Het is belangrijk om dat doel voor studenten te bereiken, omdat zij uiteindelijk die innovatie binnen de cybersecurity community stimuleren.

De carrièrewaaier is groot

Je kunt jezelf afvragen of dat niet gewoon ‘een carrière in een hokje stoppen’ is. Niet per se: het werkveld is breed genoeg dat er zoveel verschillende activiteiten zijn die je binnen bepaalde disciplines kunt uitvoeren. De carrièrewaaier is groot: van bijvoorbeeld de afdeling Wetshandhaving binnen een digitaal forensisch onderzoek tot de beveiliging van infrastructuren zoals stroom of water. Elk facet van de industrie vereist beveiliging, en deze vraag zal blijven groeien. 

Daarom is het zaak cybergerichte studenten op de juiste manier op te leiden en specifieker onderwijs eerder in studietrajecten te ondersteunen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in