Overslaan en naar de inhoud gaan

CTO ASML krijgt Belgische innovatieprijs

Het Belgische technologie-instituut imec eert technisch topman Martin van den Brink voor zijn persoonlijke bijdrage aan ASML en de realisatie van steeds krachtigere microchips. De Lifetime of Innovation Award voor dit jaar is vandaag aan de Nederlander uitgereikt op de FutureSummits 2019-bijeenkomst in Antwerpen.
ASML-CTO
© ASML
ASML

ASML's CTO wordt door imec geroemd als sleutelfiguur in het succesverhaal van de firma die machines ontwikkelt en produceert voor de fabricage van uiteenlopende computerchips. Dankzij het innovatieve werk van het Veldhovense bedrijf is massaproductie mogelijk van microchips die steeds complexer en krachtiger kunnen worden, wat weer andere innovaties mogelijk maakt.

'Bijna synoniem met ASML'

De lifetime-award is overhandigd op het Imec Technology Forum Belgium, wat één van de drie conferenties is die tezamen het FutureSummits-event van Imec vormen. “Martin van den Brink is bijna synoniem geworden met ASML, dat de voorbije 35 jaar uitgroeide tot een absolute wereldleider in het ontwikkelen van apparatuur voor lithografie in de chipindustrie”, zegt Luc Van den hove, algemeen directeur en CEO van imec.

“Door zijn technisch talent en doorzettingsvermogen, en als grote voortrekker van technische vernieuwing heeft hij een heel belangrijke bijdrage geleverd tot dit succesverhaal.” De toekenning van de innovatieprijs dit jaar is haast symbolisch, zo stipt imec aan, aangezien er nu twee mijlpalen worden bereikt. De ene is technisch en innovatief, de ander is bedrijfsmatig.

EUV en 35 jaar

Zo gaat dit jaar nog de productie van start van de eerste chips die zijn geprint met extreem ultraviolet licht (EUV), een innovatie in lithografie waar ASML al meer dan twintig jaar aan heeft gewerkt. Daarmee kunnen nog kleinere chipstructuren (van de 7 nanometer technologienode en kleiner) worden gemaakt. "De weg lag bezaaid met uitdagingen, maar mede dankzij de langetermijnvisie en de ‘never-give-up’ mentaliteit van van den Brink gaan de eerste chips met EUV-geprinte structuren nog dit jaar in productie."

Daarnaast viert ASML dit jaar zijn 35 jaar, net als overigens de Belgische onderzoeks- en innovatiehub imec. "We zijn samen gestart, we hebben al jaren een intense samenwerking, en we zijn samen groot geworden”, aldus Van den hove. ASML's CTO Van den Brink is als sinds de oprichting bij het Nederlandse bedrijf, wat begin 1984 is begonnen. De ingenieur en fysicus is in 1995 benoemd tot vice-president technologie, in 1999 tot executive vice-president voor marketing en technologie, en in 2013 tot president en CTO. Bij de benoeming in 1999 is hij ook toegetreden tot de bestuursraad van ASML.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee