Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-topman Google stapt over naar Apple

Google ziet zijn concurrent Apple een sleutelfiguur 'kapen' met het inhuren van de senior vice-president engineering die verantwoordelijk is voor search en kunstmatige intelligentie (AI). Apple-CEO Tim Cook kondigt de nieuwe aanwinst intern aan met lovende woorden over privacy en een bedachtzame aanpak van AI.
Siri
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

Google-topman John Giannandrea heeft zijn vertrek bij de zoekgigant gister bekendgemaakt binnen het bedrijf. Simultaan heeft Cook binnen zijn bedrijf de komst van de AI-expert aangekondigd. "Onze technologie moet doordrenkt zijn met de waarden die ons dierbaar zijn. John deelt onze toewijding aan privacy en onze bedachtzame aanpak terwijl we computers nog slimmer en nog persoonlijker maken", citeert The New York Times uit de interne e-mail. Terwijl Apple's spraakgestuurde virtuele assistent Siri vroeg op de markt is gekomen, schort het soms nog aan intelligentie bij deze AI-dienst.

Race, met autonome auto's

Analisten bestempelen de carrièreswitch van de Google-topman dan ook als een belangrijke zet voor Apple in de race om praktisch toepasbare AI te ontwikkelen en in te zetten. Google wordt gezien als één van de voorlopers op dit gebied, mede door zijn uitvoerige experimenten met zelfrijdende auto's. Apple is één van de vele andere ICT-leveranciers die actief is op dit gebied en de iPhone-maker werkt ook aan zelfrijdende auto's. Dat werk is in het diepste geheim gedaan en na uitlekken bevestigt door CEO Cook.

De hoogste baas van Apple heeft vorig jaar in een tv-interview met persbureau Bloomberg al verteld dat autonome auto’s een kwestie van kunstmatige intelligentie zijn. “De moeder van alle AI-projecten; het is waarschijnlijk één van de moeilijkste AI-projecten om aan te werken.” Het is nog de vraag of een 'iAuto' het doel is van Apple, of dat het vooral een leermiddel is; om betere AI te realiseren.

Slimmere assistenten

Giannandrea gaat Apple nu hierbij helpen. Hij is in 2010 in dienst getreden bij Google, door de overname van start-up Metaweb. Sindsdien heeft hij bij de ads- en zoekgigant integratiewerk verricht om AI-technologie te verwerken in de diverse producten en diensten van Google. Dit omvat search, naast Gmail en Siri-tegenhanger Google Assistant. Apple heeft de laatste tijd meer AI-experts in huis gehaald, weet The New York Times te melden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in