Overslaan en naar de inhoud gaan

Google neemt informatiemakelaar over

Metaweb, opgericht in 2005, is gevestigd in San Francisco. Het door 5 investeringsfirma's gefinancierde bedrijf laat zijn databases gebruiken door exploitanten van websites die bezoekers informatie over bepaalde onderwerpen willen aanbieden.
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Tot de producten die het bedrijf aanbiedt behoren informatieblokjes (‘infoboxes’) die overal op een website of blog kunnen worden ingebed en een tool waarmee klanten vragen kunnen afvuren op bepaalde informatiebronnen zoals de New York Times, Hulu of Twitter.

Pikant detail is dat Microsoft een van de klanten van Metaweb is. De zoekdienst Bing van Microsoft gebruikt Metaweb om zogeheten ‘instant-antwoorden’ te geven die bovenaan de lijst van zoekresultaten worden geplaatst.

Met de acquisitie verwacht Google weinig exact geformuleerde zoekvragen te kunnen afhandelen waar zijn standaardzoekmachine geen pasklaar antwoord op heeft. In het officiële Google-blog geeft productmanager Jack Menzel als voorbeeld: “Acteurs vanaf 40 jaar die minstens één Oscar hebben gewonnen”.

Naast de commerciële databanken onderhoudt Metaweb ook een publieke database, Freebase genaamd. Deze Wikipedia-achtige gegevensbank bevat informatie over 12 miljoen personen, locaties en andere zaken. Net als bij Wikipedia kan iedereen een bijdrage leveren aan Freebase. Het is ook mogelijk een gratis licentie te nemen op Freebase en de informatie op een eigen website te gebruiken. Google zegt van plan te zijn Freebase open te houden en te blijven ontwikkelen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in