Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Witwasaanpak mist ICT-expertise’

Om witwassen beter tegen te kunnen gaan, is ICT-talent bij de Rijksoverheid nodig. Dat zegt hoogleraar Brigitte Unger van de Universiteit Utrecht in een artikel van Trouw. Dat verdachte transacties te weinig verder worden onderzocht en daardoor niet leiden tot strafonderzoek komt, volgens haar, omdat de kwaliteit van de meldingen te laag is door gebrek aan computerexpertise.
Fraude
© CC0 Pixabay.com
CC0 Pixabay.com

Verdachte transacties komen nu terecht bij de Financial ­Intelligence Unit (FIU). Deze instelling kreeg afgelopen jaar 541.236 meldingen van reguliere ongebruikelijke transacties. Deze transacties worden gemeld door meldplichtige organisaties, zoals banken. Daarvan werden er bijna 39.544 verdacht verklaard, blijkt uit het jaarverslag van FIU. Dat zijn er minder dan in 2018 toen nog 57.950 transacties als verdacht werden aangemerkt. De totale waarde van die transacties is 19 miljard euro.

Lage kwaliteit van de meldingen

Maar volgens Unger wordt er vaak niets met die meldingen gedaan. De kwaliteit van de meldingen zou te laag zijn, zeggen banken en Unger in het artikel van Trouw. De hoogleraar zegt dat je meldingen beter zou kunnen analyseren door computerexpertise bij FIU neer te zetten. En daar is ICT-talent voor nodig. “Alleen betaalt de overheid te slecht om daar goede mensen voor in dienst te nemen. Als je echt goed bent met computers,  ga je niet voor dat kleine salaris van het Rijk werken. Je verdient zo het driedubbele als je naar een private bank gaat”, aldus Unger in Trouw.

In het jaarverslag zegt FIU in 2019 flink geinvesteerd te hebben in technologie. “De FIU-Nederland investeert in datascience, in verdere automatisering en in nieuwe manieren om steeds beter en efficiënter te kunnen analyseren en data te verrijken. Dit is een proces dat meerdere jaren omvat, waarbij in 2019 verder is gebouwd aan het neerleggen van een solide fundering”, schrijft hoofd FIU-Nederland Hennie Verbeek-Kusters in het voorwoord.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in