Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks dient motie in tegen Privacy Shield

Door in te stemmen met het Privacy Shield berust de Europese Commissie er in dat de Verenigde Staten zich het recht toe-eigent iedereen online te volgen, mails en chats te analyseren en gedetailleerde profielen aan te leggen. Volgens Sargentini handelt de Commissie hier in strijd met een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, dat vindt dat de gegevens van Europese burgers beschermd moeten worden voor Amerikaanse massasurveillance.
Judith Sargentini


Sargentini wil dat Commissie betere afspraken maakt met de Amerikaanse regering: “Als de Europese Commissie geen betere afspraken kan maken, dan laten we de bescherming van de rechtsstaat over aan gemotiveerde activisten en aan de rechter. Maar de burger verwacht terecht van ons dat we ons werk – goede wetgeving maken – in een keer goed doen.”

Oostenrijkse rechtenstudent

GroenLinks' analyse dat het Privacy Shield-akkoord niet voldoet aan de eisen van de rechter, wordt gedeeld door de samenwerkende Autoriteiten Persoonsgegevens, die er eerder deze maand al op wezen dat Privacy Shield geen einde maakt aan massasurveillance in de VS. Ze verwijzen daarbij onder meer naar een in oktober 2015 door de Oostenrijkse rechtenstudent Max Schrems aanhangig gemaakte zaak tegen Facebook. Het Hof verwierp toen de voorloper van Privacy Shield en sprak uit dat massasurveillance de essentie van het recht op privacy aantast.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee