Overslaan en naar de inhoud gaan

Gartner: bedrijfsmodellen veranderen nu echt door digitalisering

Initiatieven om bedrijfsprocessen te digitaliseren hebben een omslagpunt bereikt in Europa, constateert Andy Rowsell-Jones tijdens een keynote op Gartners Symposium/ITXpo in Barcelona.
Andy Rowsell-Jones
© Gartner
Gartner

Van de 3201 CIO's in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Azië) die meededen aan Gartners 2019 CIO Agenda Survey, zegt 35 procent nu bezig te zijn met het opschalen van hun digitaliseringsinitiatieven. Dat is een grote stap ten opzichte van vorig jaar, toen nog slechts 20 procent zo ver was. "Daarmee hebben Europese CIO's meer succes bij de voortgang van hun digitaliseringsprojecten dan hun collega-CIO's in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en de Asia/Pacific-regio", constateert topanalist Rowsell-Jones in een vergelijking met de wereldwijde resultaten van de CIO Agenda Survey.

Van de Europese CIO's geeft bovendien 64 procent aan dat de samenwerking met de business-kant van de organisatie is verbeterd. Daarnaast zegt 46 procent dat silovorming in hun interne ICT is verminderd, net als de interne complexiteit.

Krap een derde van de respondenten (29 procent) zegt inmiddels een cloud architect in de organisatie te hebben aangesteld en 17 procent heeft een digital workspace leader. 13 procent heeft een algoritme-ontwerper in dienst genomen.

Bedrijfsmodellen veranderen nu echt

Deze digitaliseringsinitiatieven hebben er bij 39 procent van de organisaties al toe geleid dat bedrijfsmodellen zijn veranderd, vooral als gevolg van een verandering in de behoefte van klanten. Belangrijke drijfveren hierbij waren met name een verbetering van de klantenservice en de behoefte aan bescherming van het eigen merk.

Bijna de helft van de ondervraagden (49 procent) die verbetering van de klantinteractie als speerpunt aangeven, heeft er voor gezorgd dat de interactie met de organisatie makkelijker is geworden. Voor 46 procent is een belangrijke uitkomst van de digitalisering dat de kosten van klantinteractie zijn verlaagd.

IT-budget stijgt 3,3 procent

De ondervraagde CIO's melden dat hun IT-budget het komend jaar gemiddeld met 3,3 procent stijgt. Van degenen met een ruimer budget zegt 44 procent dat het grootste deel van hun extra budget gaat naar business intelligence (BI) en data analytics. Een forse 41 procent zegt dat extra inspanningen met betrekking tot IT-beveiliging extra investeringen vereisen.

Investeringen in kunstmatige intelligentie staan op de zesde plaats op de ranglijst waar CIO's het meest in gaan investeren. Voor het eerst stellen de CIO's dat AI de grootste technologische verandering gaat brengen. De afgelopen jaren werd op die toppositie steeds de combinatie van BI en data analytics genoemd. Dat onderwerp is nu naar de tweede plaats gezakt. Vooral het inzetten van spraakinterfaces (chatbots) en procesautomatisering staan hoog op de prioriteitenlijst voor 2019.

De belangrijkste problemen die volgens CIO's het realiseren van hun plannen in de weg staan, zijn tekortschietende resources (geld en mensen) - genoemd door 44 procent - en weerstand in de organisatie tegen veranderingen - genoemd door 38 procent.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee