Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze organisaties zetten data slim in

Spoorbeheerder ProRail, het Kadaster en International Bike Group (fietsenwinkel.nl) zijn de finalisten voor de Dutch BI Data Science Award. Ze strijden op 7 december om de titel Slimste Organisatie van Nederland 2017.
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De jury van de Dutch BI Data Science Award koos deze finalisten na een besloten auditie waar zes geselecteerde organisaties zich mochten presenteren. Tijdens het congres ‘Intelligence at the speed of Business’ zullen de finalisten proberen het publiek en vooral de jury te overtuigen dat ze recht hebben op de BI Data Science Award 2017.

De selectie van de prijs begint met een zogenoemde organisatie-IQ-test die door de kandidaten moest worden ingevuld en met een schriftelijke motivatie. Uit enkele tientallen aanmeldingen selecteerde de onafhankelijke vakjury zes organisaties die werden uitgenodigd voor een besloten auditie op maandag 9 oktober in Amersfoort. Daaruit werden vervolgens de drie finalisten gekozen.

Genomineerden

De jury nomineerde ProRail omdat het indrukwekkend is om te zien hoe de spoorbeheerder experimenteert met data om spoorvertragingen tegen te gaan. Het bedrijf bezit bergen aan interessante data die wordt ingezet om de reiziger beter van dienst te zijn. Door slim gebruik te maken van nieuwe technologie zoals sensoren ziet de organisatie kans heel concrete en praktische problemen op te lossen. Zo realiseert ProRail een steeds grotere beschikbaarheid van het spoorwegnet door datagedreven aan storingspreventie te werken.

Het Kadaster kreeg een nominatie omdat deze klassieke organisatie moderne techniek omarmt en daarmee voorkomt dat ze overbodig wordt, aldus de jury. Het Kadaster vindt zich opnieuw uit met data. Zo ziet de organisatie kans om zeer up-to-date kaarten te publiceren dan wel real time geografische informatie beschikbaar te stellen; een randvoorwaarde om veilig te kunnen werken in het dichtstbevolkte land van Europa. Het Kadaster helpt via zeer gedetailleerde datasets overheden en bedrijven grip te behouden op hun omgeving.

Fietsenwinkel.nl verandert door intelligent gebruik van data een klassieke bedrijfstak, zegt de jury. Daarom kreeg het bedrijf een nominatie. International Bike Group laat met Fietsenwinkel.nl zien hoe je door een heel sterke focus op data en online disruptie kunt veroorzaken in een bestaande branche en heel snel kunt groeien. Alle processen zijn in kaart gebracht en worden gemonitord met Business Intelligence (BI). Er is een overzichtelijke aantal scherpzinnige KPI’s geformuleerd die aangeven of de business goed draait. KPI’s die via feedback-mechanismen ook automatisch stuurbeslissingen genereren of voorstellen.

Voorbeeldrol

Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord won de laatste Dutch Business Intelligence Award. De organisatie neemt een voorbeeldrol aan door met inzet van slimme datacombinaties en interactieve dashboards maar liefst 20 minuten tijdwinst te boeken in het proces van acute hartinfarctzorg. Datagedreven verbeteringen met grote menselijke en maatschappelijke impact. 

Stemmen op een van de genomineerden van dit jaar kan op de website van de Dutch BI Data Science Award.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in