Overslaan en naar de inhoud gaan

AI troeft arts af bij diagnose

Kunstmatige intelligentie krijgt een belangrijke rol bij het opsporen van kanker en andere medische aandoeningen waar artsen nog wel eens de fout in gaan met hun diagnose.
AI troeft arts af bij diagnose
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

Dat is in ieder geval het doel dat Jeet Raut, mede-oprichter van Behold.ai, zich heeft gesteld nadat zijn moeder naar later bleek onterecht genezen was verklaard van borstkanker. Samen met de andere oprichter Peter Wakahiu Njenga probeert hij een oplossing te vinden voor het monnikenwerk van radiologen die een oordeel moeten vellen over steeds grotere aantallen scans.

Volgens TechCrunch blijkt uit een recent rapport van BMJ dat medische fouten doodsoorzaak nummer drie zijn in de VS. Daarbij speelt een rol dat het aantal scans sinds 2012 is verdrievoudigd tot 149 CT-scans per 1000 patiënten. Meer data betekent niet automatisch meer inzicht, maar met patroonherkenning via machinelearning kunnen met veel grotere efficiency en accuratesse afwijkingen van normale patronen worden opgespoord.

Systeem moet nog verder leren

Raut zette de vorderingen van zijn bedrijf gisteren uiteen tijdens Disrupt NYC, georganiseerd door TechCrunch. Hij gaf toe dat het algoritme nog niet perfect was. In ongeveer 85 procent van gevallen weet de computer de juiste conclusie te trekken uit de data. Maar hij vertrouwt er op dat door verbetering en verdere training van het algoritme de accuratesse verder omhoog kan.

Behold.ai is niet het enige bedrijf dat zich richt op de inzet van kunstmatige intelligentie voor snellere en betere diagnoses. Ook IBM timmert met Watson aan de weg. Overigens stuiten alle toepassingen op een trage omarming van nieuwe technologie in de medische wereld. Er moet eerst vertrouwen in de nieuwe technologie ontstaan. Bovendien moeten de toezichthouders akkoord gaan met betrekking tot de veiligheid ervan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in