Overslaan en naar de inhoud gaan

‘AIs er technical debt is dan moet je ons bellen’

“Als je een oude applicatie wilt moderniseren of recyclen naar een moderne versie dan moet je bij ons zijn.” Dit zegt CEO Pieter-Paul van Beek van Thinkwise. De afgelopen maanden heeft het bedrijf zijn propositie aangescherpt, inclusief nieuwe narrative: The Never Legacy Legends, waarbij IT-managers wordt gemaand niet nog meer legacy te creëren.

CEO Pieter-Paul van Beek van Thinkwise

De aangescherpte koers was volgens Van Beek nodig omdat low-code meer mainstream is geworden. “Grote consultancybedrijven hebben meegekeken. Het beeld was te verwarrend. De associatie met low-code is dat er kleine apps mee worden gebouwd, maar daar staan wij niet voor.”

De uiteindelijke uitkomst van het traject was verrassend simpel. “Nu kunnen we zeggen: ‘Dit is onze sweat spot’. Ons ontwikkelplatform is er voor de echte developers, niet voor de business zelf of de zogenoemde super users. Uiteraard ligt het eraan wat je ermee gaat bouwen, maar als je een groot logistiek systeem wilt bouwen, moet je architectuurkennis hebben. Onze klanten zitten in het midden MKB tot onderkant groot MKB. Zij hebben altijd een uitgebreid applicatielandschap. Als je van scratch een nieuw coresysteem wilt gaan bouwen, dan zijn er andere opties, maar aIs er technical dept is dan moet je ons bellen. Dat is het gebied waarin wij accelereren.”

Co-creatie
De belangrijkste onderscheidende factor van Thinkwise is het waarborgen van bedrijfscontinuïteit. Dit doet het bedrijf door duurzame oplossingen te leveren, die in co-creatie worden gebouwd, waardoor er gegarandeerd geen technical debt overblijft. Met het ontwikkelplatform kunnen developers bedrijfskritische en gespecialiseerde applicaties moderniseren en ontwikkelen. Deze applicaties hebben gemeen dat zij een complexe datastructuur hebben, een hoog transactievolume en veel maatwerk vereisen.

Van Beek: “Het gaat vaak om business critical applicaties, die een black box zijn in het landschap. Niemand durft er aan te komen. Bij een verzekeraar was er bijvoorbeeld een applicatie die de distributie verzorgde van de betalingen, claims en fraude. Zo’n applicatie heeft tentakels in elk onderdeel van het proces en er bestaat vaak niet een vervangende applicatie voor. Juist dit soort uitdagingen liggen ons. De spin in het web, een complex ding. Zo’n applicatie kunnen wij tegenwoordig door middel van AI al voor 30 tot 50 procent recyclen. Wij hergebruiken de oude applicatie waardoor het proces heel duurzaam is.”

Bewustzijn
Het probleem van legacy-software is enorm. Technical debt vormt een bedreiging voor de bedrijfscontinuïteit en het belemmert en verstoort innovatie, want veel budget gaat naar onderhoud. Maar legacy is ook – letterlijk – een aanslag op talent. Want voor alleen onderhoud is het lastig om het juiste IT-talent aan te trekken. “Vaak zijn dit bedrijven in de retail of logistiek, maar ook bij de overheid speelt dit. Er is enorm veel tractie want elke keer komt er weer nieuwe regelgeving bij. In het denkproces van IT-managers moet daarom het bewustzijn komen dat software niet hoeft te verouderen. Uiteindelijk is het een legacy probleem en dat wordt alleen maar groter”, zegt Van Beek.

Duurzaamheid is ook inherent aan dit verhaal. Door AI in te zetten, gaat het herontwikkelen van een applicatie sneller. “Als je 70 procent kunt recyclen gaat ook de resterende ontwikkeltijd naar beneden. Waar vroeger 30 tot 40 man nodig waren, doen wij dat met drie of vier man. Dat geeft enorme voordelen. Dit geeft een heldere stip. Kiezen is vooral beslissen wat je niet doet,” besluit Van Beek.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
OD
Owe Dantuma 1 december 2023

Thinkwise is een voorzet-platform met semi-lowcode (veel sql), die juist de technical debt op de achtergrond nog meer laat oplopen.

AG
Anton Gerard 2 december 2023

Schept veel vertrouwen, niet 1 maar 2 (!!) spelfouten in alleen de titel.
‘AIs er technical dept is dan moet je ons bellen’.
Ik neem aan dat het eerste woord Als moet zijn, het tweede karakter is nu een hoofdletter I. Artificial Intelligence?
En dept schrijf je met een b ....

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in