Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse zakelijke telecommarkt verbetert naar meer dan 4% omzetgroei in laatste kwartaal van 2023

De omzetgroei in de Nederlandse zakelijke telecommarkt is in het laatste kwartaal van 2023 versneld, geholpen door een dubbelcijferige groei in breedband en een betere prestatie in de mobiele markt, zo blijkt uit het nieuwste onderzoek van Telecompaper. De vooruitzichten voor het komende jaar zijn echter een iets tragere groei, omdat het onzekere economische klimaat en vertragingen van nieuwe 5G-diensten met toegevoegde waarde op de markt wegen.

mobile phone
jonas-leupe-wK-elt11pF0-unsplash

De zakelijke telecominkomsten, exclusief andere diensten zoals IT, bereikten in het vierde kwartaal van 2023 een omzet van EUR 656 miljoen, een stijging van 4,3 procent ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit Telecompaper's Telecom Business Market Insights rapport. De sterkste groei kwam van breedbanddiensten, met een omzet die met 13,6 procent steeg ten opzichte van een jaar eerder dankzij inflatiegedreven prijsstijgingen, terwijl de inkomsten uit mobiele diensten (inclusief mobiel breedband) met bijna 3 procent stegen op jaarbasis.

KPN is nog steeds marktleider, met een aandeel van 38,9 procent in zakelijke telecominkomsten, en heeft ook het grootste aandeel in breedband en mobiele inkomsten. VodafoneZiggo staat op de tweede plaats in de totale B2B-markt (35,1%) en in breedband en mobiel, maar doet het vooral goed in het SoHo-segment (1-4 werknemers) en neemt daar de leiding met meer dan 39 procent van de omzet.

Odido, dat op de derde plaats staat, zag zijn B2B marktaandeel het afgelopen jaar nauwelijks veranderen terwijl het werkte aan de rebranding van T-Mobile. In de totale zakelijke markt was de operator in Q4 2023 goed voor een aandeel van 12,4 procent in de omzet, deels als gevolg van een beperkte aanwezigheid op de vaste markt. Odido presteert het best in het mobiele SoHo-segment, waar het zich kan meten met VodafoneZiggo voor de tweede plaats.

Nieuwe 5G-diensten ondersteunen groei op middellange termijn

In 2023 konden de Nederlandse operators de omzet vergroten met behulp van prijsverhogingen, gebaseerd op de dubbelcijferige inflatie van het voorgaande jaar. Telecompaper verwacht dat de omzetgroei in de zakelijke markt het komende jaar wat zal vertragen, omdat door de lagere inflatie de capaciteit voor prijsverhogingen beperkt is en daarnaast de economische onzekerheid op de zakelijke bestedingen drukt.

Verder vooruitkijkend in de vijfjaarsprognose van Telecompaper zou de zakelijke mobiele markt moeten kunnen profiteren van nieuwe diensten gebaseerd op 5G. Nu de veiling van de 3,5 GHz-band in Nederland na meerdere vertragingen deze zomer eindelijk van start gaat, kunnen de Nederlandse operators nieuwe 5G-diensten met toegevoegde waarde lanceren voor zakelijke toepassingen, zoals private netwerken, network slicing, edge computing en fixed-wireless access.

Telecompaper's Telecom Business Insights rapport

Bovenstaande cijfers komen uit Telecompaper's Telecom Business Insights rapport voor Q4 2023 dat nu verkrijgbaar is. Het rapport biedt gedetailleerde gegevens over B2B-abonnementen en -inkomsten voor de belangrijkste telecom diensten, providers en zakelijke gebruikerssegmenten in Nederland, inclusief een vijfjaarsprognose voor mobiele telefonie, vaste telefonie, breedband en dataverbindingen en een toelichting op de belangrijkste markttrends. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met research@telecompaper.com.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in