Overslaan en naar de inhoud gaan

Vooruitblikken op 2024: 5 voorspellingen voor milieuvriendelijke IT

Probeer eens terug te denken naar waar we stonden in januari 2023 - wat wisten we eigenlijk over ChatGPT of de toepassing en ontwikkeling van onze eigen AI-modellen voor bedrijfsvoering? Zo snel kan het dus gaan op het gebied van technologie! Voorspellingen doen, is dus altijd giswerk. Toch wagen we ons eraan. Al is het maar om eind 2024 terug te kijken naar hoe erg we er naast zaten. Dit is wat wij nu voorzien in 2024 op het gebied van IT en milieu. En jij? Wat voorzie jij voor 2024?

voorspelling

1. De cloud blijft groeien en zich vermenigvuldigen

Binnen IT is er elke 5 tot 10 jaar een nieuwe ontwikkeling. Toch is de cloud inmiddels al enige jaren oud en voorlopig ‘here to stay’. Steeds meer bedrijfsprocessen draaien in de cloud en de laatste bedrijven die nog niet waren overgestapt, doen dat alsnog. De verandering zit hem vooral in toepassing van de multicloud. Het wordt steeds eenvoudiger om een IT-netwerk multicloud in te richten. Dat helpt risico op uitval tegen te gaan en voorkomt afhankelijkheid van één provider. Bovendien kun je als organisatie kiezen om zo veel mogelijk lokaal te houden en te kiezen voor een duurzame cloudproviders. In 2024 zullen steeds meer organisaties multicloud inzetten.

2. CSRD start in 2024

2024 is het jaar grote ondernemingen voor het eerst moeten rapporteren over hun impact op mens en milieu volgens de CSRD-richtlijn. Hoewel het dit jaar alleen de grootste 7.500 bedrijven in Europa betreft, beïnvloedt het soms ook al kleinere bedrijven. Zij moeten mogelijk input leveren als leverancier, en ze moeten zich langzaam gaan voorbereiden op de tijd waarin ook zij verplicht worden om de rapportage op te stellen.

De rapportages moeten geschreven worden volgens de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), maar dat wil niet zeggen dat er een echte standaard is voor het opstellen van een CSRD-rapportage. Daarom weten veel bedrijven niet waar of hoe te beginnen met hun milieurapportages. Adviesbureaus springen hierop in en proberen het voor bedrijven eenvoudiger te maken met standaard vragenlijsten. Hoe meer bedrijven verplicht worden te rapporteren, hoe groter dit aanbod zal worden.

Een andere ontwikkeling, die van AI, kan ook helpen om de rapportages eenvoudiger te maken. Daarover meer onder punt 4.

3. AI: De schaduwzijde - Invloed op het milieu en de mensheid

AI is in 2023 dan echt doorgedrongen tot de massa. Dat heeft impact: extra belasting door de benodigde rekenkracht op het milieu, maar ook op de mensheid. Want ook over ethische kwesties wordt flink gediscussieerd. Vandaar de AI-act, waarvan het voorstel nu ter goedkeuring ligt bij het Europees Parlement. Als zij deze goedkeuren, dan treedt de wet vanaf begin 2025 in werking. Bedrijven zullen kenbaar moeten maken aan klanten wanneer ze AI gebruiken, zodat een klant weet of hij met een mens of met AI praat. Ontwikkelaars zullen meer helderheid moeten geven over hoe AI ontwikkeld is en welke risico’s eraan verbonden zijn. Door de AI-act mogen bedrijven erop vertrouwen dat de AI-systemen die ze gebruiken, veilig zijn.

Wat betreft de impact op het milieu: AI heeft een enorme voetprint. De benodigde rekenkracht voor het trainen van de modellen, zijn gigantisch. Daarvan zijn AI-ontwikkelaars en cloudproviders zich bewust. Ze hebben al regelmatig aangegeven te onderzoeken hoe ze dit kunnen terugdringen. Er zal meer nadruk komen op GreenOps, het trainen en ontwikkelen van AI-modellen met minimaal energieverbruik, afval en CO2-uitstoot.

4. AI: de positieve kant - wat het kan doen vóór het milieu

Aan de andere kant heeft AI de potentie om ons betere informatie te verschaffen en patronen te herkennen waardoor we makkelijker voorspellingen kunnen doen, wat snellere verduurzaming helpt. Voorbeelden zijn het monitoren van CO2-uitstoot bij verschillende instellingen van bedrijfsprocessen, zoals logistieke bedrijven die AI gebruiken om routes te optimaliseren en daarmee brandstofverbruik en emissies verminderen.

Ook voor facilitaire zaken zal AI worden gebruikt en worden ingebouwd in producten om het milieu minder te belasten. Door de voorspellingen die AI kan doen, kunnen we steeds vaker proactief handelen in plaats van reactief. Facilitaire zaken als klimaatcontrole, waterverbruik, verlichting, en reductie van afval kunnen daardoor energiezuiniger worden ingericht. En dat geldt natuurlijk ook voor IT.

5. Groene IT

Door AI en steeds IT-intensievere bedrijfsprocessen, neemt de vraag naar servers, en dus datacenters, toe. Gemeenten staan echter niet te trappelen om ze te sanctioneren vanwege de belasting van het elektriciteitsnet en de watervoorraden. Toch zijn deze ontwikkelingen niet te stoppen, waardoor we moeten nadenken over hoe IT-gebruik duurzamer kan worden. Hoewel GreenOps een optie is, moeten we onderzoeken hoe we het energieverbruik en de CO2-uitstoot van datacenters verder kunnen terugdringen.

Leafcloud heeft daarop een slim - maar relatief eenvoudig - concept bedacht: servers plaatsen in bestaande gebouwen met centrale verwarmingssysteem. We gebruiken direct ter plaatse de restwarmte voor de verwarming van warm tapwater. Door de korte afstand is maar liefst 85% van die warmte te gebruiken. In veel andere gevallen ‘reist’ de warmte nog over langere afstanden, waarmee veel warmte alsnog verloren gaat. Door servers te plaatsen op de plek waar warmte nodig is, is er minder koeling voor de servers vereist en gebruiken de bewoners minder fossiele brandstoffen. Dat is dus op twee fronten een plus voor het milieu!

Onze voorspelling is dan ook dat in 2024 meer bedrijven hier de voordelen van inzien en overstappen op duurzame oplossingen zoals Leafcloud. 

Voorbeschouwing

Veel van de ontwikkelingen die we noemen hierboven, zijn een voortzetting van wat er al in 2023 speelde. Maar eigenlijk geldt dat elk jaar. Zoals we deze blog al begonnen: de doorbraak van AI stond al jaren op het lijstje van voorspellingen en niemand had verwacht dat het dit jaar ineens zo hard zou gaan. Technologie blijft ons verbazen op een positieve manier. En daarom worden we enthousiast als we bedenken wat er allemaal nog in het verschiet ligt. Maar tegelijkertijd willen we dat die ontwikkelingen Moeder Aarde niet (nog verder) aantasten. Daar maken we ons elke dag hard voor bij Leafcloud. 

Lees het volledige artikel hier. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in