Overslaan en naar de inhoud gaan

CSRD: bereid je voor en kies voor duurzame IT

De Europese Commissie verplicht bedrijven te rapporteren over hun impact op het milieu. Met ingang van 2024 zal de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) bedrijven opleggen inzichtelijk en vergelijkbaar te rapporteren over de impact van hun bedrijfsprocessen en die van hun leveranciers.

Dat geldt voor productieprocessen of transport, maar ook IT-verbruik. De vraag naar meer rekenkracht en dataopslag brengt ook een hogere uitstoot en energieverbruik met zich mee. IT is ondertussen één van de vervuilers.

Wat is de CSRD? Waar is het voor? Geldt het voor mijn bedrijf? Hoe bereid ik me voor? Dat zijn de vragen waar wij in deze blog op in gaan. 2023 wordt het jaar om je voor te bereiden op deze rapportageverplichting en op een duurzamer beleid. Om er achter te komen wat de invoering van de CSRD voor jouw bedrijf betekent lopen in deze blog de bovenstaande vragen door en we bespreken wat je kunt doen om de footprint van je dataverbruik als bedrijf te verkleinen.

Let op: De inzichten in dit artikel zijn gebaseerd op het vrijgegeven CSRD-voorstel en het voorstel voor de CSRD-rapportageduurzaamheidsnormen. Aangezien dit voorstellen zijn, kunnen CSRD-informatie en vereisten voor bedrijven nog voor de invoering veranderen. Wanneer er ontwikkelingen zijn rondom de exacte vereisten voor rapportage of veranderingen in het domein zullen we dit artikel updaten en dat vermelden.

Toenemend dataverbruik betekent meer CO2-uitstoot en meer energieverbruik

Vanaf 2018 is het dataverbruik verdubbeld. Op dit moment wordt 2% van de energie wereldwijd verbruikt door datacenters. Dat percentage zal alleen maar toenemen omdat ontwikkelingen als big data, IoT en Metaverse steeds meer rekenkracht vereisen. Dat energieverbruik en de warmte die wordt gegenereerd in datacenters veroorzaken CO2-uitstoot. Volgens de huidige groeivoorspellingen zullen datacenters in 2040 verantwoordelijk zijn voor 6 tot 14% van de wereldwijde co2 emissies.

Datacenters zijn er al jaren mee bezig: het terugdringen van energieverbruik op basis van fossiele brandstof, meer groene stroom en hergebruik van restwarmte. Toch lukt dit in veel gevallen niet. En bijna altijd gaat het om compensatie en niet om CO2-uitstoot te voorkomen. Hoe dat wel kan leggen we zo meteen uit.

Wat houdt Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in?

Om bedrijven bewust te maken van hun impact op het milieu, onder andere met hun IT-verbruik, heeft de Europese Commissie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) opgesteld. Hiermee wil de Europese Commissie dat ook bedrijven meer gaan bijdragen om de doelen van het Parijse klimaatakkoord te behalen.

Vanaf 2024/2025 verplicht de CSRD alle beursgenoteerde bedrijven, en bedrijven die aan 2 van de volgende 3 criteria voldoen:

 • meer dan 250 medewerkers;
 • meer dan 40 miljoen omzet;
 • meer dan 20 miljoen op de balans.

Om over de milieu- en sociale impact van hun bedrijfsactiviteiten, hun duurzaamheidsbeleid en -prestaties te rapporteren.

In eerste instantie geldt de CSRD alleen voor bedrijven met meer dan vijfhonderd werknemers. Maar vanaf 2026 gaan de regels voor alle bedrijven gelden, inclusief kleine en middelgrote ondernemingen. Vrijgesteld van de rapporteringsplicht blijven kapitaalmarkt georiënteerde zeer kleine bedrijven en alle midden- en kleinbedrijven die niet kapitaalmarktgeoriënteerd zijn. Het aantal bedrijven dat in de toekomst over duurzaamheidsaspecten moet rapporteren zal significant toenemen. Voor de hele EU verwacht de EU-Commissie dat in de toekomst ca. 49.000 in plaats van de huidige 11.000 bedrijven gebonden zullen zijn aan de rapporteringsplicht.

Wat vereist de CSRD?

De exacte vereisten voor de verplichte CSRD-rapportage zijn nog niet bekend maar de volgende componenten worden in ieder geval verplicht:

 • Impact van materiële zaken: welke duurzaamheidsontwikkelingen leiden tot mogelijke risico's voor het bedrijf? Bijvoorbeeld: grondstoftekort, productieverstoringen door extreme weersomstandigheden, enz.
 • Impact op materiële zaken: welke impact heeft het bedrijf met materialen op mens en milieu?
 • Langetermijndoelstellingen op het gebied van duurzaamheid, en voortgang van die doelstellingen over meerdere jaren.
 • Informatie over immateriële zaken als sociaal kapitaal.Rapportage in lijn met andere Europese regelgeving: de (SFDR) Sustainable Finance Disclosure Regulation en EU Taxonomy.

De rapportage moet getoetst worden door een accountant, moet onderdeel zijn van het managementrapport en wordt in de centrale databank ESAP (European Single Access Point) opgenomen. Zo worden de duurzaamheidscijfers transparant en onderling vergelijkbaar.

Hoe bereid je je voor op de CSRD?

Het is goed om je nu alvast voor te bereiden op deze rapportagevereisten, zodat je later minder werk hebt. Wij geven je een paar tips hoe je dat doet:

 1. Bepaal een gezamenlijk doel. Waar wil je naar toe? Dan kun je bepalen welke informatie relevant is om te vermelden mbt. milieudoelstellingen, werknemersrechten en maatschappelijke bijdragen.
 1. Het aanwijzen van een verantwoordelijke manager of het opzetten van een taskforce helpt om focus te houden en progressie te blijven boeken.
 1. Zoek partners die de rapportage kunnen vereenvoudigen of ondersteunen.
 1. Doe een nulmeting om van daar uit de voortgang te monitoren.
 1. Bekijk welke leveranciers duurzaam produceren en vraag van alle leveranciers een 'product-footprint' aan voor de producten en diensten die je afneemt.
 1. Zorg dat je zelf deze vragen kunt beantwoorden voor jouw klanten die vragen naar de footprint van jullie processen.

Tip: Bij Leafcloud leveren we de vereiste CSRD-rapportages voor onze clouddiensten.

Niet compenseren maar voorkomen

Het liefste willen we allemaal CO2-uitstoot voorkomen, in plaats van compenseren. Wil jij de voetafdruk van je digitalisering verkleinen of zelfs negatief maken? Dan is een Leafcloud de enige optie in Nederland voor jouw clouddiensten. Wij plaatsen onze servers in bestaande gebouwen met een centrale verwarmingsvoorziening. Daardoor kunnen we de restwarmte direct hergebruiken voor warm water in het gebouw.

Dat betekent:

 • geen nieuwbouw;
 • (groene) energie 1 keer erin maar 2x gebruikt: 1x voor de server en 1x om warmte te creëren;
 • minder fossiele brandstoffen voor verwarming en warm kraanwater.

Door je data en clouddiensten af te nemen bij Leafcloud, zorg je voor een negatieve CO2-uitstoot doordat we de energie twee keer gebruiken. Je hoeft dus niets te compenseren, want je voetafdruk is nul. Bovendien staat je data in Nederland. Dat is ook nog eens AVG-proof. Én we kunnen je de benodigde informatie leveren over de impact van je IT-diensten voor je CSRD-rapportage.

Meer over ons unieke concept en welke clouddiensten wij bieden, vind je op onze website.

Doe mee met de revolutie

Door te kiezen voor Leafcloud houd je niet alleen je bedrijfs- en klantdata op Nederlandse bodem, maar draag je ook bij aan een betere toekomst. Als je meer wilt weten over ons unieke groene concept, lees dan hier verder.

Ben je benieuwd of onze clouddiensten bij jullie passen? Kijk dan naar onze producten of neem direct contact met ons op.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in