Overslaan en naar de inhoud gaan

Groen ondernemen is het nieuwe goud

Wat is duurzaam? Oorspronkelijk heeft het de betekenis van zaken die lang blijven bestaan, maar we bedoelen tegenwoordig vooral: dingen die geproduceerd of verkregen zijn op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belasten. Die betekenis is inmiddels behoorlijk uitgehold, ook omdat we het begrip af en toe met een flinke korrel zout moeten nemen.

groen IT

Maar zelfs als iets duurzaam is geproduceerd dan heeft het nog steeds impact op Moeder Aarde. Zo min mogelijk volgens de definitie, maar toch. En dat betekent dat het milieu, waar het al slecht mee gesteld is, alsnog langzaam slechter wordt. Daarom zijn er nu bedrijven die pleiten voor regeneratief ondernemen. Deze manier van ondernemen houdt in in de kern in dat je meer teruggeeft dan je neemt. Daar wordt niet alleen de natuur beter van, want regeneratief ondernemen gaat ook over een eerlijke wereld en verdeling. De samenleving wordt er eveneens beter van. En het blijkt ook voor de bedrijven zelf gunstig te zijn. Want hoewel geldelijke winst niet het streven is bij regeneratief ondernemen, blijken ze wel winstgevender te zijn, meer trouwe klanten te hebben en sneller te groeien dan hun branchegenoten.

Regeneratief ondernemen is de moeite waard dus. Daarom duiken we in deze blog in de verschillen tussen duurzaamheid en regeneratief ondernemen, hoe je als bedrijf begint met regeneratief ondernemen en hoe je dit makkelijk doet door eerst het laaghangende fruit te plukken.

In drie stappen naar regeneratief ondernemen?

De rode draad tussen deze bloeiende ondernemers is hun naadloze integratie van het concept van regeneratief ondernemerschap in elk aspect van hun bedrijf. Ze kijken naar het grote geheel en richten zich op de drie P's: product, mensen en processen.

Dit biedt je gelijk een handige checklist als jij ook wilt starten met regeneratief ondernemen:

Stap 1: begin bij het product
Bij duurzaam ondernemen wordt vooral gekeken of het product uit duurzame materialen bestaat. Bij regeneratief ondernemen kijk je naar het hele proces, van produceren tot afval. Vragen als: hoeveel water komt er te pas aan de productie? Kun je het water recyclen? Gebruik je nieuw geproduceerd plastic of kun je gerecyclede materialen gebruiken? Zie ook het voorbeeld van Ecover. Maar een regeneratieve ondernemer voelt zich verantwoordelijk wat gebeurt er met zijn product na de levenscyclus. Kan het eventueel als materiaal voor iets anders dienen of op een milieuvriendelijke manier worden afgebroken?

Stap 2: kijk naar de mens 
Hier draait het om eerlijke handelspraktijken en het ondersteunen van lokale gemeenschappen. Krijgt iedereen binnen de hele keten van jouw product of dienst eerlijk betaald? Met een eerlijk salaris biedt je mensen economische vrijheid en de mogelijkheid om hun kinderen naar school te laten gaan, wat ook de volgende generatie economische vrijheid biedt. Maar ook de eigen verantwoordelijkheid van medewerkers binnen het bedrijf en de bijdrage die je bedrijf levert aan de gemeenschap waar je bent gevestigd, zijn issues om kritisch te evalueren. 

Stap 3: zorg voor het proces
Veel bedrijven kijken al vanuit duurzaamheid naar hun processen. Vaak worden, om CO2-uitstoot te compenseren, bomen geplant. Maar regeneratief ondernemen, gaat verder. Kun je ook CO2-uitstoot voorkomen, bijvoorbeeld door hernieuwbare energie te gebruiken? En met welke andere processen dan je productieproces belast je de aarde? Wist je bijvoorbeeld dat je IT-verbruik ook een enorme impact heeft? Het is natuurlijk beter dan reizen voor een face-to-face vergadering, maar al die digitale vergaderingen vereisen datacenters, die energie en water verbruiken. Dus goed om eens te checken hoe groen jouw cloudprovider is!

Hoe ga je makkelijk van start?

Als je deze drie thema’s kritisch doorneemt, vind je vaak al veel zaken die beter kunnen en die je gelijk kunt toepassen, zonder direct drastisch je bedrijfsvoering of productieproces aan te passen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar je IT-provider. Natuurlijk is IT onmisbaar voor je bedrijf, maar je wilt niet dat het milieu en de samenleving lijden onder jullie IT-verbruik. Daarom bouwt Leafcloud geen grote datacenters die een aanslag doen op de watervoorraad en het energienetwerk van de regio. Leaf Cloud plaatst servers in bestaande gebouwen in Amsterdam. De restwarmte van deze servers gebruiken we direct om het tapwater te verwarmen. Daardoor hebben de bewoners minder fossiele brandstoffen nodig en hoeven geen energie te gebruiken om de servers af te koelen. We verbruiken dus al minder energie en alle energie die we gebruiken, is groen. En zo komen we uiteindelijk bij een negatieve CO2-uitstoot. 

Regeneratief ondernemen blijkt niet alleen goed te zijn voor het milieu, maar ook voor de maatschappij en de bedrijven zelf. Door regeneratieve praktijken te integreren in de kern van de bedrijfsvoering kunnen bedrijven langdurig succes behalen, loyale klanten aantrekken en bijdragen aan een eerlijke en duurzame wereld.

Meer over dit concept en dit soort diensten lees je bij Leaf Cloud.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in