Overslaan en naar de inhoud gaan

4 tips om je IT te verduurzamen

Het trainen van slechts één groot taalmodel (LLM) veroorzaakt evenveel CO2-uitstoot als vijf auto's gedurende hun hele levensduur. Dit is alarmerend, zeker als je bedenkt dat de wereldwijde uitstoot van datacenters en datatransmissienetwerken nu al tussen de 0,6% en 4% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen bedraagt. Dit is vergelijkbaar met de wereldwijde uitstoot van vliegreizen.

AI

De impact van AI op het milieu is onmiskenbaar. Het trainen van één groot taalmodel (LLM) genereert evenveel CO2-uitstoot als vijf auto's gedurende hun hele levensduur. Deze realiteit is zorgwekkend, vooral gezien het feit dat datacenters en datatransmissienetwerken momenteel tussen 0,6% en 4% van de wereldwijde broeikasgasemissies vertegenwoordigen, vergelijkbaar met de uitstoot van de wereldwijde luchtvaartindustrie.

Om deze reden moeten we nadenken over manieren om AI-modellen te trainen met een minimale impact op het milieu. Een opkomende benadering die hierop inspeelt, is GreenOps. GreenOps, een revolutionaire kijk op operationeel beheer, legt de nadruk op milieubewustzijn en duurzaamheid in de IT-sector. In plaats van alleen te streven naar efficiëntie en prestaties, richt GreenOps zich op het verminderen van de ecologische voetafdruk van servergebruik.

Hier zijn vier tips om IT duurzamer te maken:

1. Optimaliseer het tijdstip van AI-training: Maak gebruik van hernieuwbare energiebronnen door AI-trainingen uit te voeren tijdens piekuren van zonne- en windenergieopwekking, tussen 11.00 en 16.00 uur. Door bewust te kiezen wanneer je AI-modellen traint, minimaliseer je het gebruik van fossiele brandstoffen.

2. Kies energiezuinige hardware: Optimaliseer de energie-instellingen van servers door energiebesparingsmodi te activeren en dynamische frequentieschaling te gebruiken. Kies voor efficiënte hardware en zorg voor regelmatig onderhoud en upgrades om energieverbruik te verminderen.

3. Overweeg locatieopties: Bepaal bewust of je AI-training uitvoert in de cloud, aan de rand (edge), of op locatie (on-premises). Onderzoek de duurzaamheidspraktijken van je cloudprovider en kies voor een optie die groene energiebronnen gebruikt en restwarmte hergebruikt.

4. Monitor en rapporteer energieverbruik: Houd het energieverbruik van AI-trainingen nauwlettend in de gaten en rapporteer regelmatig over de besparingen die worden gerealiseerd. Door transparant te zijn over je inspanningen om duurzamer te trainen, draag je bij aan een verantwoordelijke IT-industrie.

Door deze tips toe te passen, kunnen organisaties hun impact op het milieu verminderen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Lees het oorspronkelijke artikel met meer details bij elke tip hier op de website van Leaf Cloud. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in