Overslaan en naar de inhoud gaan

GreenOps: Optimaliseer je servergebruik in 4 stappen voor meer duurzame AI

AI-modellen trainen vreet data en daarmee energie. Dat gaat ten koste van onze aarde. En dat willen we niet, maar we willen wel, net als jij, vooruit met AI. Hoe kan dat dan wel?

green it

Door de workload te verminderen, je servergebruik te optimaliseren, en het juiste tijdstip en locatie te kiezen, kun je de uitstoot al aanzienlijk beperken. Deze benadering hangt samen met een opkomende visie op development, namelijk GreenOps. GreenOps is een revolutionaire benadering van operationeel beheer die de focus legt op milieubewustzijn en duurzaamheid in de IT-sector. In plaats van alleen te streven naar efficiëntie en prestaties, richt GreenOps zich op het verminderen van de ecologische voetafdruk van servergebruik.

De principes achter GreenOps omvatten het optimaliseren van energieverbruik, het verminderen van afval en het minimaliseren van CO2-uitstoot. Een van de belangrijkste manieren waarop dit in de praktijk kan worden gebracht, is door het optimaliseren van serverconfiguraties. Servers worden afgestemd op de specifieke behoeften van workloads, waardoor overmatig energieverbruik wordt voorkomen. GreenOps is niet alleen een ethische benadering van IT-beheer, maar het biedt ook tastbare voordelen voor bedrijven, waaronder kostenbesparingen, verbeterde operationele efficiëntie en een verminderde negatieve impact op het milieu. Het is een stap in de richting van een duurzamere en verantwoordelijkere IT-industrie. In dit artikel richten we ons dus op het optimaliseren van servergebruik. In veel gevallen kan dat efficiënter. Met de onderstaande 4 tips bespaar je energie en voorkom je CO2-uitstoot. Dat is al een voordeel waar niemand tegen kan zijn, maar het optimaliseren van je servergebruik, heeft nog meer voordelen. Laten we daar eerst eens naar kijken.

Voordelen van optimaal server-gebruik

Waarschijnlijk ken je de meeste voordelen al van optimaal servergebruik. Maar voor het geval de rest van de organisatie wilt overtuigen, zetten we ook de andere voordelen nog eens op een rijtje, zodat jij ze mooi kunt gebruiken in een presentatie. Want ja, het vraagt misschien wel wat extra inspanning en tijd van je IT’ers maar het levert ook wel veel op, zoals:

Kostenbesparing: geoptimaliseerd servergebruik betekent dat je alleen betaalt voor wat je daadwerkelijk nodig hebt.Betere prestaties: je systemen zullen efficiënter werken. En dat vertaalt zich in verbeterde prestaties en snellere responsiviteit. Zoals een goed onderhouden auto soepeler en efficiënter rijdt dan een verouderd en slecht onderhouden model.Schaalbaarheid: optimalisatie stelt je in staat om snel te reageren op veranderende workloads, omdat je infrastructuur flexibeler kan meegroeien met je behoeften. Net als de spitsstroken schaalt je infrastructuur mee op basis van het verkeersvolume. Is het druk, dan zijn ze open. Zo niet, dan blijven ze dicht.Minder afval: efficiënter servergebruik vereist uiteindelijk ook minder productie van servers. Je draagt zo bij aan minder elektronisch afval. Kortom, het optimaliseren van servergebruik is niet alleen goed voor het milieu, maar heeft ook voordelen op het gebied van kostenbesparing, prestatieverbetering, schaalbaarheid, en uiteindelijk op de kwaliteit van je dienstverlening. Genoeg reden dus om je servergebruik te optimaliseren. Hoe je dat concreet doet? Bijvoorbeeld door de volgende vier stappen toe te passen.

Stap 1: Pas de grootte van je resourceverzoeken en limieten aan

Het is mogelijk dat jouw AI-toepassing meer resources gebruikt dan strikt noodzakelijk. Als er meerdere mensen of teams aan een applicatie werken, dan zullen zij mogelijk meerdere replica’s maken om kunstmatig de latency te verminderen. Dat is misschien makkelijker dan efficiënte code schrijven. Maar ook een verkeerd uitgevoerde configuratie-aanpassing kan per ongeluk 100% van de beschikbare CPU gebruiken. In alle gevallen is efficiënte code schrijven op lange termijn de beste optie. Daarmee voorkom je issues. Kubernetes kan je helpen om controle te houden over resource-aanvragen en limieten.

Stap 2: Schaal je cluster naar beneden en gebruik autoscaling

Autoscaling is key in cloudautomatisering. Zonder autoscaling moet je telkens wanneer de omstandigheden veranderen, handmatig resources bij- en afschakelen. Dit leidt zelden tot optimaal resourcegebruik en resulteert vaak in onnodige uitgaven. Denk aan die spitsstroken waar we het hierboven al over hadden. Met autoscaling zorg je ervoor dat je cluster altijd precies de juiste grootte heeft, passend bij het dataverkeer. Dat leidt tot efficiënter servergebruik, een flexibelere infrastructuur en een beter milieu!

Stap 3: Automatiseer het stoppen van staging- en testomgevingen

Het is gemakkelijk om testomgevingen te vergeten zodra ze niet meer nodig zijn. In alle hectiek van een nieuwe release, zou je niet de eerste zijn. Je kan ze ook niet altijd direct uitschakelen. Wat je wel kunt doen is ongebruikte staging- en testomgevingen automatisch na een bepaalde tijd, bijvoorbeeld een maand, uitschakelen. Hiervoor zijn diverse tools beschikbaar, zoals Ansible, Puppet of Terraform. Definieer helder op basis van welke inactiviteitscriteria de tool de testomgeving moet uitschakelen. Je wilt niet dat een nieuwe release uitgesteld moet worden omdat een testomgeving per ongeluk is uitgeschakeld. Wanneer wordt deze als "ongebruikt" beschouwd? Je kunt parameters gebruiken als: de duur van inactiviteit (bijvoorbeeld 30 dagen zonder activiteit), het ontbreken van inlogsessies of het niet uitvoeren van specifieke processen. Door op de juiste manier deze testomgevingen automatisch uit te schakelen, maak je kostbare resources vrij en zorg je dat servers niet onnodig draaien. Minder kosten, minder CO2-emissie en een schonere planeet. De cloud helpt je hierbij!

Stap 4: Evalueer na een maand

Om je servergebruik te optimaliseren, moet je deze uiteraard regelmatig evalueren. Controleer periodiek, bijvoorbeeld elke maand, of de vastgestelde limieten nog steeds relevant zijn en of iedereen resources op een duurzame manier inzet. Start met het opstellen van KPI’s op basis waarvan je gaat evalueren, zoals de vooraf bepaalde limieten, maar ook specifieker het resourcegebruik per workload, energieverbruik per server of de verhouding tussen gebruikte en ongebruikte resources. Hoe specifieker je het maakt, hoe beter je kunt identificeren waar het nog efficiënter kan. Dit kan variëren van het verminderen van overmatig gebruik van resources tot het consolideren van servers en het verbeteren van virtualisatie. Uiteraard is het daarvoor belangrijk om gegevens over het gebruik van je servers te verzamelen. Verzamel niet alleen de gegevens over serverbelasting, maar ook over energieverbruik en kosten. Daarmee kun je ook naar de rest van de organisatie aantonen wat de impact is van jullie inspanningen. Zeker als je de CO2-uitstoot omrekent in alledaagse termen, maak je het concreet voor je collega’s en dat motiveert.

Waar je je server host is ook belangrijk!

Optimalisatie van je servergebruik draagt bij aan een beter milieu, maar waar je je server laat draaien bepaalt ook voor een groot deel hoeveel CO2 je uitstoot. Niet alle datacenters zijn even groen. Het scheelt bijvoorbeeld heel erg of je je data lokaal verwerkt en opslaat of aan de andere kant van de oceaan. Maar ook welke energie je cloudprovider gebruikt, hoe hij servers koelt en of restwarmte wordt hergebruikt.

Leafcloud is een Nederlandse cloudprovider die op al deze punten scoort. We hebben onze servers lokaal staan in gebouwen waar we aansluiten op de centrale warmtevoorziening. Om de servers te laten draaien, gebruiken we groene energie. De restwarmte van onze servers gebruiken we voor 85% als warm tapwater in het gebouw. Dus geen nieuwbouw voor onze datacenters, en minder fossiele brandstoffen voor de bewoners die boven onze servers wonen. Per locatie besparen we zo jaarlijks tot 1.691 ton CO2 - het equivalent van het energieverbruik van meer dan 200 huishoudens.
Dus wil jij jouw AI-modellen trainen met minder CO2-uitstoot? Kies dan voor Leafcloud als je cloudprovider. Hoe meer organisaties onze diensten gebruiken, hoe meer locaties wij kunnen inrichten. Samen kunnen we de impact vergroten!   

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in