Overslaan en naar de inhoud gaan

3 Manieren hoe AI je ESG makkelijk verbetert!

Bedrijven hebben niet alleen de macht, maar ook de morele plicht om (mee) te werken aan een duurzamere toekomst. Kunstmatige intelligentie kan hierin ondersteunen. Met de exponentiële groei van data en technologische mogelijkheden, biedt AI een kans om duurzame oplossingen te bieden die voorheen ondenkbaar waren. Van het optimaliseren van energieverbruik tot het voorspellen van milieurisico's, AI kan als katalysator dienen om sneller deze transformatie te realiseren.

esg

Met de exponentiële groei van data en technologische mogelijkheden, biedt AI een kans om duurzame oplossingen te bieden die voorheen ondenkbaar waren. Van het optimaliseren van energieverbruik tot het voorspellen van milieurisico's, AI kan als katalysator dienen om sneller deze transformatie te realiseren. Met AI kunnen we grotere stappen zetten, richting een groenere toekomst. In deze blog duiken we in de synergie tussen AI en ESG-principes, en hoe dit de toekomst van duurzaam ondernemen vormgeeft. We focussen ons met name op het milieuaspect. Voor we dat doen, willen we je ook voor de andere aspecten inspiratie meegeven hoe AI hieraan kan bijdragen.

Het sociale aspect: AI ten gunste van de mens

Kunstmatige intelligentie kan een samenleving creëren die meer inclusief en rechtvaardig is. Bijvoorbeeld door op maat onderwijs en specialistische gezondheidszorg te bieden, ook aan mensen in afgelegen gebieden. En het kan helpen bij het ontwikkelen van hulpmiddelen voor mensen met een handicap, zoals spraak-naar-tekst technologieën voor slechthorenden of beeldherkenningssystemen voor slechtzienden, zodat ze volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Door grote datasets te analyseren, kan AI patronen herkennen. Denk bijvoorbeeld aan het identificeren van ongelijkheden in beloningsstructuren of discriminatie bij wervingsprocessen.

Governance en ethiek: meer transparantie en verantwoording door AI

Op het gebied van governance draagt AI bij aan meer transparantie en verantwoording. Zo kunnen onregelmatigheden in financiële stromen sneller worden opgespoord en wordt compliance aan wet- en regelgeving makkelijker. AI kan bedrijfsactiviteiten in real-time monitoren, waardoor bedrijven sneller potentiële issues waarnemen en actie kunnen ondernemen. Het kan privacy beter beschermen door persoonlijke gegevens te detecteren en deze automatisch te anonimiseren. Uiteraard is AI ook een risico. Het vereist goede afspraken om AI ethisch toe te passen in je bedrijfsvoering. Ook dit valt onder governance.

Milieu: AI als groene pionier

Tot slot, helpt AI om efficiënter en milieuvriendelijker te werken. De E van je ESG-aspecten. We geven een aantal voorbeelden hoe je AI kan inzetten in je milieubeleid.

1. Beheer van je CO2-voetafdruk
AI-modellen kunnen helpen bij het monitoren en voorspellen van je CO2-uitstoot. Op basis daarvan kun je je processen bijstellen en je klimaatimpact minimaliseren. Bijvoorbeeld, logistieke bedrijven gebruiken AI om routes te optimaliseren en zo brandstofverbruik en emissies te verminderen. Maar ook je IT-verbruik zorgt voor CO2-uitstoot. Je cloudprovider kan je rapportages hierover aanleveren. Je zult zien dat er grote verschillen bestaan tussen de een of de andere cloudprovider. Een bewuste keuze van je IT-provider maakt al een groot verschil in je CO2-uitstoot.

Hier vind je een checklist om je provider op duurzaamheid te testen.

2. Facilitaire zaken optimaliseren
AI kan je ondersteunen om facilitaire zaken duurzamer te maken. Traditionele methoden om energieverbruik te monitoren, zijn vaak reactief; problemen worden pas opgemerkt nadat ze zijn ontstaan. AI kan hier verandering in brengen door in real-time energiegebruikspatronen te analyseren. Zo kun je energieverbruik optimaliseren op basis van voorspellingen of klimaatcontrole in je gebouw automatisch aanpassen om verspilling tegen te gaan. Dat geldt ook voor het waterverbruik, lampen, en afval op je bedrijfslocatie. AI helpt je afvalproductie, water- en energieverspilling te minimaliseren.

3. Efficiënter energieverbruik van je IT
Ook je IT-verbruik kan duurzamer met AI. Bedrijven zoals Google gebruiken AI om het energieverbruik van hun datacenters te verminderen. Door het voorspellen van de koellast en het automatiseren van koelsystemen, wist Google naar eigen zeggen maar liefst 40% aan energie te besparen voor koeling en hun totale energieverbruik met 15% te verminderen. Nog efficiënter is natuurlijk als je niet hoeft te koelen en de restwarmte direct hergebruikt. Daarom plaatsen we bij Leafcloud onze servers in gebouwen waar we de restwarmte hergebruiken om tapwater op te warmen. Dat is geen AI, maar wel slimme technologie die energie en CO2-uitstoot bespaart!

Datagedreven duurzaamheid: de kracht van informatie

De kern van AI is data en het herkennen van patronen. Accurate ESG-rapportages zijn daarom cruciaal voor je organisatie als je maatschappelijk verantwoord en duurzaam wilt ondernemen. AI kan deze gegevens analyseren en je een compleet beeld geven van jullie ESG-prestaties waarop je actie kan ondernemen. Omdat het steeds makkelijker wordt om data te verzamelen en omdat er steeds meer nadruk ligt op ESG, zal de overheid meer gaan verlangen op dit gebied van bedrijven. Neem bijvoorbeeld de verplichte CSRD-rapportage. Hierover schreven we al in onze blogpost CSRD en de energiebesparingsplicht voor bedrijven. Nu nog niet verplicht voor alle bedrijven, maar dat gaat wel komen. Bovendien zullen ook ketenpartners vaker een informatieverzoek doen over energieverbruik en CO2-uitstoot als input voor hun eigen rapportages.

AI: de motor achter duurzame vernieuwing

AI heeft het potentieel om ons betere informatie te verschaffen en patronen te herkennen waardoor we sneller kunnen verduurzamen. We hopen dat deze blog je heeft geïnspireerd om die stap te zetten.

Wil je beginnen met een groener IT-verbruik, neem dan contact met ons op. Leafcloud is de meest milieuvriendelijke cloudprovider van Nederland, omdat we gebruik maken van bestaande bouw voor onze datacenters en bijna alle restwarmte van onze servers hergebruiken. Dat betekent minder energie, minder fossiele brandstoffen en minder CO2-uitstoot! Het effect van de reductie van je CO2-uitstoot zie je terug in je CSRD-rapportage, waarvoor wij je input kunnen leveren. Lees meer over ons unieke concept en start de groene revolutie in jullie bedrijf!

Lees het artikel ook hier. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in