Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale transformatie anno 2021

Extreme omstandigheden leggen extreme verschillen bloot, en in het licht van de coronapandemie wordt duidelijk hoe succesvolle organisaties zich onderscheiden van hen die het moeilijk hebben. Zij die door de crisis heen weten te varen zijn grotendeels succesvol op digitaal vlak, terwijl bedrijven die kopje onder dreigen te gaan het hier vaak moeilijk mee hebben.

Corona maakt duidelijk hoe belangrijk een digitale transformatie was, en zal blijven, voor bedrijven en organisaties van de toekomst. Deze blog legt drie belangrijke verschijnselen en trends uit, en wat die betekenen voor elke organisatie.

Data Gravity door explosieve toename data
‘Data Gravity’ is het fenomeen dat grote clusters data nog veel meer data aantrekken. Versimpeld uitgelegd: stel dat je een hartstikke verslavend mobile spelletje op een server hebt staan. Die krijgt steeds méér gebruikers, die méér data genereren, die vervolgens allemaal op die server staat. Het spel ontwikkelt vervolgens méér levels, en méér mogelijkheden voor spelers om met elkaar te communiceren of samen te werken: allemaal data. Op één server.

Al in 2016 zei Gartner dat het eigenlijk onmogelijk was te berekenen hoeveel nieuwe data mensen elke dag genereerden. Sommige schattingen zeggen dat de hoeveelheid data op aarde elke maand met 63 procent groeit, tot een verwachte vijfhonderd miljard gigabyte (!) per dag in 2025. Als die data zou clusteren, zoals data de neiging heeft om te doen, is het aantal en de omvang van nodige datacentra over enkele jaren haast niet te overzien. Organisaties moeten de problematiek van data gravity daarom snappen en begrijpen hoe edge computing hen daarbij kan helpen.

Edge computing verlicht de druk op datacentra
Een (groot) deel van de data die zwaar op datacentra leunt is onnodig. De afgelopen jaren bewogen organisaties massaal naar ‘de cloud’, een online omgeving waar iedereen (met toegang) bestanden kan uitlezen en opschrijven. De cloud is ideaal voor een situatie zoals die waar we nu in zitten: mensen werken vanuit verschillende locaties. Toegang tot bestanden mag voor hen dus niet locatieafhankelijk zijn.

Maar ook een cloud kan overvol raken. Opslag van data en zelfs het bewerken ervan verplaatst daarom steeds meer naar de apparaten die de data in eerste instantie genereren. Stel je een fabriekspand voor waar honderd apparaten elke minuut honderd foto’s uit een productieproces genereren die gecontroleerd moeten worden. Dat zijn tienduizend bestanden per minuut die niet alleen opgeslagen, maar ook geanalyseerd moeten worden. Daar heb je óf een enorm krachtige computer, óf een slimmer productieproces voor nodig.

Door rekenkracht en analysemogelijkheden naar de apparaten zelf te verplaatsen, breng je computerkracht naar ‘the edge’, de rand van de gebruiksketen. In plaats van honderd plaatjes per minuut te versturen, kunnen de meeste machines ook zelf de analyse uitvoeren en alleen een foto naar de server sturen zodra die afwijkingen vertoont (of elke -tig duizend keer, als een steekproef). Zo verlicht edge computing de druk op servers en uiteindelijk datacentra enorm. Elk device kan zijn eigen kleine server zijn. Dat klinkt als een revolutie die geen nadelen kent, maar er ligt gevaar op de loer: elke autonoom opererende machine is in potentie een breuk in de digitale veiligheid van je operatie.

Cybersecurity wordt (nog) veel belangrijker
Meer apparaten met toegang tot een netwerk, maar ook méér verbindingen met een server vanaf verschillende locaties, plaatsen een bullseye op de digitale veiligheid van organisaties. De pandemie versnelde de digitale transformatie voor bedrijven enorm, maar cybersecurity transformeerde en groeide niet altijd mee.

Elk wifi-apparaat is – in potentie – een poort waar cybercriminelen door naar binnen kunnen glippen. Als kwaadwillenden via een apparaat in de edge toegang tot een servernetwerk krijgen, hebben ze (door data gravity!) vaak ook toegang tot méér gevoelige informatie dan vroeger.

Een uitdaging achter elke oplossing
De voordelen van de cloud (overal toegang tot) en edge computing (autonome dataverwerking, verlichting van de druk op datacenters) zijn duidelijk, maar achter elke nieuwe oplossing gaat een uitdaging schuil. Cybersecurity is misschien wel dé kwaliteit die onderscheid maakt tussen bedrijven die constant kunnen blijven presteren in de toekomst, en organisaties die regelmatig door een datalek in verlegenheid worden gebracht.

Eén aanpak of oplossing voor de struikelblokken van de toekomst bestaat ook niet. Organisaties doen er vooral goed aan te beseffen dat ze expertise op alle vlakken nodig hebben om volop kansen te benutten en bedreigingen aan te kunnen. Zodat zij, zodra er een nieuwe crisis aan de horizon verschijnt, bij de groep organisaties horen die hun schaapjes op het droge hebben.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in