Overslaan en naar de inhoud gaan

De trends en ontwikkelingen in 2024 volgens Enable U

Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen om te innoveren. Welke trends en ontwikkelingen moeten we in de gaten houden? Enable U deelt hun visie zodat je weer helemaal up-to-date bent.

stadsbeeld met verrekijker

Geloof in hypes is passe
Na 40+ jaar IT-ervaring geloven we niet meer in hypes. Geen enkele technologie maakt alle andere overbodig, geen enkele oplossing beveiligd ons tegen alle dreigingen en een single vendor strategie is niet oplossing voor inefficiënte IT. Eindelijk zijn we pragmatisch en begrijpen we “de business”.

Een IT-strategie zal dus vooral weer pragmatisch zijn

Decennia van megalomane IT-projecten, budgetoverschrijdingen en weggooien wat werkt voordat iets nieuws (te laat) opgeleverd wordt hebben ons wijze lessen geleerd. De 80-20% regel (80% van budget/tijd worden besteed aan de laatste 20% van de functionaliteit) maar ook de realisatie dat een te sterke focus op de techniek alleen maar vertragend werkt zorgt er voor dat IT en “de business” naar elkaar toegroeien.

Een rol voor AI die bij de business past

AI vormen als ChatGPT en Bard zijn gebouwd als sociaal wenselijke chatbots. Steeds meer organisaties zullen AI-implementaties gaan trainen met eigen data en externe gegevens die daarbij horen. Pas dan zullen we zien hoe krachtig AI is. Dan moeten al die gegevens wel 100% correct zijn en daarom is een solide data- en integratiestrategie (om de juiste leerstof aan AI aan te kunnen bieden) van vitaal belang.

IT moet goedkoper; Cloud discipline essentieel

2024 wordt geen makkelijk jaar, dat is inmiddels wel duidelijk. Er zullen moeilijke beslissingen gemaakt moeten over mensen, systemen en applicaties. Welke specialisten hebben we echt nodig en wat gaan we uitbesteden? Hebben onze ontwikkelaars, testers en externen echt zoveel cloud-resources nodig? Waarom komt er van alles BIJ en gaat er zelden iets AF? Cloud-discipline is nodig omdat we steeds meer naar de cloud zullen brengen maar de kosten onder controle moeten houden. Daar zullen dus speciale teams voor in het leven geroepen worden. De angst dat banen verdwijnen zal plaatsmaken voor de realisatie dat voor regie-voering en cloud efficiency ook veel fte’s nodig zijn.

Agile kan niet zonder een solide architectuur

In de afgelopen jaren zijn, dankzij de focus op Agile, weer silo’s ontstaan. Dit maakt innovatie moeilijker. We realiseren ons weer dat de focus moet liggen op DATA en dat het succes van innovatie afhankelijk is van de eenvoud waarmee gegevens ontsloten kunnen worden. Een data/integratie architectuur zorgt er voor dat alle gegevens eenvoudig te benaderen en uit te wisselen zijn. Dan is innoveren plotseling niet meer zo complex.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in