Overslaan en naar de inhoud gaan

De weg naar een duurzame IT-evolutie

Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om geen technologie te gebruiken, omdat het ons ondersteunt in ons dagelijks leven en op het werk. In de afgelopen 13 jaar is het aantal internetgebruikers wereldwijd verdubbeld en is het wereldwijde internetverkeer 25 keer zo groot geworden. Overweegt uw organisatie duurzame IT-oplossingen? Wij delen vijf stappen die u helpen uw doelstellingen te bereiken.

De weg naar een duurzame IT-evolutie

De digitale technologieën waar we op rekenen hebben echter fysieke gevolgen. Er zijn aanzienlijke hoeveelheden natuurlijke hulpbronnen en energie nodig om computers, servers en andere elektronische apparaten te produceren en gebruiken. Met de verwachte exponentiële groei in gegevensverwerking in de komende jaren en de toenemende uitdaging van elektronisch afval (e-waste) wordt de impact van digitale technologie op het milieu alleen maar groter.

Ondanks de groeiende milieueffecten, hebben wereldwijde connectiviteit en innovatie in bijna elke industrie voor verandering gezorgd. Het is echter essentieel om zorgvuldiger na te denken over hoe deze technologieën efficiënt kunnen worden ingezet en gebruikt. Overweegt uw organisatie duurzame IT-oplossingen? Wij delen vijf stappen die u helpen uw doelstellingen te bereiken. Of het nu gaat om duurzaamheid of zakelijk leiderschap, het een sluit het ander niet uit. Het bereiken van beide doelen is de meest optimale uitkomst voor moderne organisaties.

1. Milieuvriendelijke bronnen

De IT-industrie is sterk afhankelijk van eindige hulpbronnen, waaronder mineralen zoals lithium of kobalt, waarbij veel energie en water wordt verbruikt tijdens de winning en milieuschade wordt veroorzaakt.

De vraag naar alternatieven voor deze grondstoffen neemt toe. Grondstoffen die gebruikmaken van bestaande materialen, geen extra natuurlijke hulpbronnen uitputten en minder broeikasgassen uitstoten gedurende de productie en levenscyclus van het product. Afvalkoolstofvezels afkomstig uit de luchtvaartindustrie worden bijvoorbeeld gebruikt als basis voor polycarbonaat bij de productie van bepaalde laptops. Een ander alternatief materiaal is bioplastic, verkregen uit resten van bomen tijdens de papierproductie, dat wordt gebruikt als behuizing voor nieuwe componententechnologie.

Innovatie in de ontwikkeling van nieuwe, milieuvriendelijkere materialen draagt bij aan een duurzamere IT-sector. Een van de meest directe initiatieven om dit te bereiken, is het IT-ontwerpproces circulair maken, waardoor producten en materialen zo lang mogelijk in omloop blijven.

2. Circulariteit stimuleren om e-waste te verminderen

Volgens de VN wordt er wereldwijd maar liefst 57,4 miljoen ton e-waste geproduceerd. De recyclingpercentages blijven helaas laag; zelfs in de EU, die wordt beschouwd als wereldleider in e-waste recycling, wordt slechts 35% van het e-waste officieel op de juiste manier verzameld en gerecycled. Om meer ongebruikte technologie terug te winnen en producten en materialen zo lang mogelijk in gebruik te houden, streven we naar verbetering en uitbreiding van reparatie-, herstel- en hergebruikdiensten voor zowel consumenten als bedrijven.

Omdat duurzame alternatieven niet in elke productielijn beschikbaar zullen zijn, is het van belang dat recycling en hergebruik op consistente wijze worden toegepast. Gerecycled plastic en plastic afkomstig uit oceanen kunnen worden gebruikt voor verpakkingen en producten. Afgedankte elektronische apparaten, die waardevolle metalen en mineralen bevatten, zijn ook waardevolle bronnen voor grondstoffen. Zo kan bijvoorbeeld aluminium worden gewonnen uit oude harde schijfbehuizingen en opnieuw worden gebruikt in nieuwe behuizingen.

Door een eenvoudiger ontwerp van IT-producten, kunnen we minder grondstoffen gebruiken, componenten en materialen gemakkelijker terugwinnen voor hergebruik en recycling, en nieuwe bedrijfsmodellen zoals as-a-Service (aaS) bevorderen om de automatisering van het terugwinnen van afgedankte IT te stimuleren. Elk van deze stappen, hoe klein ook, draagt bij aan het verminderen van materiaalgerelateerde emissies en afval.

3. Eenvoudige reparatie

Het repareren van apparatuur om de levensduur te verlengen is bijna altijd een duurzamere keuze dan het kopen van nieuwe apparaten. Om dit tot een succes te maken, is het essentieel dat onderdelen gemakkelijk vervangen kunnen worden, handleidingen eenvoudig te vinden en te begrijpen zijn, en dat onderdelen en garanties gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

Reparaties van apparaten – en hierbij gebruikmaken van hergebruikte materialen – zijn essentieel voor de circulaire economie. Reparatie wint steeds meer terrein als een flexibele oplossing binnen de IT-industrie. Reparaties zorgen ervoor dat het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en materiaalstromen vertraagt, wat resulteert in minder afval en lagere uitstoot van broeikasgassen. Bovendien kunnen de meeste reparaties lokaal worden uitgevoerd, wat leidt tot meer lokale werkgelegenheid, met name in kleine en middelgrote bedrijven. Dit heeft sociale voordelen voor lokale gemeenschappen.

4. IT-levensduur verlengen

De levensduur van elektronische apparaten kan worden verlengd door steeds duurzamere en repareerbare ontwerpen te ontwikkelen. Helaas gebeurt het vaak dat gebruikers hun elektronica snel vervangen wanneer er een krachtiger of goedkoper model beschikbaar is, of wanneer er apparaten met betere prestaties op de markt komen. Om ervoor te zorgen dat elk apparaat zo lang mogelijk kan worden gebruikt, moeten fabrikanten ervoor zorgen dat de hardware kan worden geüpgraded om aan toekomstige eisen te voldoen en dat firmware- en beveiligingsupdates beschikbaar zijn, zelfs buiten een lopend servicecontract.

5. Alternatieve referentiemodellen

Het concept van ‘as-a-service’ is van grote waarde voor bedrijven die constant een krachtige IT-infrastructuur nodig hebben. In dit bedrijfsmodel worden kant-en-klare IT-diensten op aanvraag geleverd tegen transparante prijzen. Dit voorkomt het ‘oversizing’ van de infrastructuur, wat betekent dat er geen infrastructuur wordt ontworpen of aangeschaft die meer capaciteit heeft dan nodig is om aan de huidige of toekomstige eisen te voldoen. Dit verkleint de kans aanzienlijk dat nieuw aangeschafte apparatuur ongebruikt blijft tijdens niet-piekbelastingen.

Het raakvlak tussen technologie en duurzaamheid bevindt zich op een kritiek punt. Als verantwoordelijk bedrijf moeten we altijd de bredere impact van technologie op zowel mensen als de planeet in gedachten houden. Duurzame IT-oplossingen zullen steeds belangrijker worden bij de besluitvorming van bedrijven – of het nu gaat om investeringen, technologiegebruik of efficiëntie, zowel in termen van productiviteit als milieuvriendelijke voordelen.

Op 21 november vindt het Forum plaats, het jaarlijkse event van Dell Technologies. Inspirerende sprekers delen kennis over opkomende trends, geavanceerde technologieën en concrete manieren waarop organisaties kunnen transformeren. Ik presenteer daar samen met Jaap van Oostendorp een sessie over de Future of Work, duurzaamheid & concept Luna. Meer weten? Bekijk hier de agenda en registreer.

Door Wilco Zwerus, Head of Client Solutions bij Dell Technologies

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in