Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud is het nieuwe 'nieuw': De duurzame opties voor technologie

  • Refurbished technologie
  • E-waste
  • Concept Luna
google-deepmind-s2TPKAD6fag-unsplash.jpg
google-deepmind-s2TPKAD6fag-unsplash.jpg

De evolutie van hoe we leven en werken wordt bepaald door twee factoren: technologische vooruitgang en de veranderende wensen en behoeften van de volgende generatie. Deze twee factoren zijn nog niet eerder zo onlosmakelijk verbonden met elkaar geweest als in 2023. Technologie wordt door Gen Z en Millennials gebruikt om sectoren te transformeren zodat die aansluiten op hun eigen waarden, met duurzaamheid als topprioriteit.

Consumenten willen milieubewuster consumeren en investeren daarom steeds vaker in producten die duurzaam zijn. Vorig jaar besloot bijvoorbeeld 38% van de consumenten in het Verenigd Koninkrijk om extra te betalen voor een duurzamer product dat langer meegaat. Dit laat zien dat consumenten steeds meer de voorkeur geven aan duurzame producten – inclusief technologieën – van merken die ze vertrouwen.

Deze trend is niet alleen te zien bij consumentenaankopen. Millennials hebben inmiddels de leeftijd bereikt waarop ze beslissingen kunnen nemen over IT-aankopen en Gen Z’ers beginnen net aan hun carrière. We zien nu al vaker dat duurzaam inkopen steeds belangrijker wordt voor bedrijven – van initiatieven om CO2-uitstoot te verminderen tot een grotere acceptatie van refurbished en gerecyclede technologische apparaten.

Bedrijven die duurzamer willen worden, moeten eerst naar hun technologieomgeving kijken. Elektronisch afval (e-waste) is een steeds grotere uitdaging voor bedrijven en individuen en het bedreigt de gezondheid van onze ecosystemen. Volgens het Global E-waste Statistics Partnership produceerden we in 2019 wereldwijd 53,6 miljoen ton e-waste – ongeveer acht kilo per persoon op aarde. Deze hoeveelheid kan maar liefst 253 Olympische zwembaden per jaar vullen.

Hoe kunnen bedrijven hun bestaande IT-omgeving optimaal benutten én tegelijkertijd duurzaam investeren in technologie?

Duurzaam investeren en efficiënt ontwerp

Bij het ontwerpen van veel nieuwe apparaten staat een efficiënter gebruik van energie en hulpbronnen centraal. De sector kijkt anders naar het ontwerp en de materialen voor de nieuwste apparaten. Er ligt steeds meer nadruk op verantwoorde inkoop, inclusief het gebruik van gerecycleerde materialen en bioplastics, en efficiëntere prestaties.

Bedrijven in de hele sector kijken naar de hoeveelheid gerecyclede of hernieuwbare materialen in producten. Ons doel bij Dell is om tegen 2030 meer dan de helft van onze producten te maken met gerecyclede of hernieuwbare materialen. Ook onderzoeken we verschillende nieuwe en innovatieve benaderingen om plastic in onze producten te vervangen, zoals het gebruik van bioplastics en rubber op biologische basis.

Dit betekent dat nieuwe apparaten met de nieuwste functies worden ontworpen met duurzaamheid in gedachten. Door het percentage post-consumer gerecyclede materialen in onze nieuwste commerciële apparaten – waaronder bepaalde Latitude-laptopseries, onze Precision 3000-workstations en onze nieuwste commerciële monitoren – zijn dit onze meest duurzame apparaten. We ontwerpen onze producten ook bewust energiezuiniger. We streven ernaar om de uitstoot van onze verkochte producten tegen 2030 met 30 procent te verminderen.

Samenwerking is hier ook essentieel, omdat je samen meer verandering kunt bereiken. Samenwerkingsverbanden binnen de sector, zoals het Circular Electronics Partnership, zorgen ervoor dat we samen kunnen werken en de impact van onze collectieve inspanningen op het gebied van circulariteit in deze sector kunnen vergroten. Bedrijven en consumenten kunnen hierdoor investeren in nieuwe producten, wetende dat deze duurzamer zijn dan de voorgaande apparaten.

De toename van refurbishment

Het aanschaffen van refurbished producten is een milieuvriendelijke keuze. Door via een erkende verkoper of rechtstreeks bij de fabrikant een apparaat te kopen dat anders op de e-waste hoop zou belanden, kunnen bedrijven kosten besparen en hun ecologische voetafdruk verkleinen.

Refurbished technologie is al langere tijd een duurzame optie voor bedrijven die willen investeren in circulariteit. Voorheen betekende dit echter dat werknemers niet konden profiteren van de innovatieve nieuwe apparaten waarmee ze efficiënt konden werken, vooral bij hybride of op afstand werken. Maar dankzij de opkomst van refurbishment-initiatieven, zoals buy-back en designing for repairability, kunnen uiteenlopende apparaten worden aangeschaft, waaronder nieuwere modellen.

Nieuwe concepten voor een veranderende wereld

De afgelopen jaren is er veel vooruitgang geboekt op het gebied van recycling en refurbishment van technologie. Binnenkort kunnen bedrijven gloednieuwe apparaten kopen die zijn vervaardigd met gerecyclede onderdelen afkomstig van apparaten die eigenlijk afgeschreven waren.

Concept Luna van Dell is een voorbeeld van hoe de toekomst van duurzaam pc-ontwerp eruit kan zien. Het combineert duurzaam pc-ontwerp, intelligente telemetrie en automatisering om de focus te verleggen van alleen de apparaten naar een bredere levenscyclusbenadering gebaseerd op hergebruik en refurbishment in plaats van recyclen. Projecten zoals Concept Luna hebben de visie dat computeronderdelen voor een tweede, derde of zelfs vierde keer worden hergebruikt in technologische apparaten van de volgende generatie. In zo’n toekomst gaat niets verloren en kan de enorme hoeveelheid e-waste drastisch worden verminderd, terwijl de behoefte aan nieuwe, onbewerkte materialen wordt geminimaliseerd.

Hoe werknemers omgaan met hun technologie verschilt, waardoor niet alle onderdelen op hetzelfde moment het einde van hun levensduur bereiken. Mensen die thuiswerken gebruiken bijvoorbeeld externe onderdelen zoals toetsenborden en monitoren. Op het moment dat het moederbord aan vervanging toe is, zijn het toetsenbord en beeldscherm van de laptop soms nog nauwelijks gebruikt. In plaats van het hele apparaat te vervangen of te recyclen, kunnen bruikbare onderdelen opnieuw worden gebruikt in een andere laptop. Dit is een van de visies die Dell heeft voor de toekomst van duurzaam pc-ontwerp.

En hoewel Luna op dit moment nog een 'concept' is, laat het zien dat positieve verandering mogelijk is. Deze wordt niet alleen gedreven door de vraag van de consument, maar ook door innovatieve ontwerpers en gepassioneerde voorstanders van duurzaamheid in onze sector die potentieel voor meer duurzaamheid zien in hun werk.

Er is nog een lange weg te gaan, maar bestaande initiatieven, een grotere focus op circulariteit en innovatieve plannen voor refurbishment betekenen dat er meer opties zijn om duurzamer in te kopen. Samen kunnen we een grote impact hebben op de manier waarop we onze technologie ontwerpen, kopen en onderhouden, en elke duurzame aankoop helpt om onze collectieve ecologische voetafdruk op termijn te verkleinen.

Lees ons meest recente ESG-rapport hier.

Door: JG Pons, Sr. Vice President – EMEA, Client Solutions Group, Dell Technologies

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee