Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuwsbericht volgens Robbrecht van Amerongen van AMIS Conclusion

Deze maand bespreekt AMIS Conclusion het global risk report van het WEF.

Robbrecht van Amerongen
Robbrecht van Amerongen
Robbrecht van Amerongen

Welk bericht is je het meest opgevallen deze maand?

Deze maand kwam het jaarlijkse ‘global risk report’ van het World Economic Forum (WEF) weer uit. Volgens het rapport behoren onder meer cybercriminaliteit, de negatieve gevolgen van kunstmatige intelligentie en extreme weersomstandigheden tot de grootste risico’s, die de wereld op de korte en lange termijn onstabieler maken. Het rapport schetst een somber beeld, maar volgens het WEF is er ook positief nieuws: want hoewel de uitdagingen groot zijn, ons vermogen om te reageren is dat ook.

Waarom is dit jou het meest bijgebleven?

Het WEF bestaat uit de top van het bedrijfsleven, internationale (oud-)politici, academici en journalisten. Het doel van het forum is economische vooruitgang en een betere wereld. Het bedrijfsleven voert de boventoon tijdens het forum. Dat zij duurzaamheid steeds nadrukkelijker op de agenda zetten, dat zegt iets. Daarom is het rapport mij ook bijgebleven. Het rapport laat zien dat duurzaamheid op de lange termijn een steeds belangrijker thema wordt.

Die duurzaamheidsfactor zie je ook goed terug in de vergelijking van de top 10-risicocategorieën op de korte termijn (2 jaar) en de top 10-risicocategorieën op de lange termijn (10 jaar). Op de korte termijn vinden we de usual suspects terug, de onderwerpen die dagelijks in het nieuws zijn: desinformatie (fake news), extreem weer, polarisatie, cyberonveiligheid, inflatie en internationale conflicten. Op de lange termijn zien we een ander beeld. De top 10 bestaat dan voor de helft uit klimaatrisico’s, waarvan plek één tot en met vier.

Global Risk Report 2024 WEF
Global Risk Report 2024 WEF

Kan AMIS Conclusion hierop inspelen?

Zeker. En het is niet een kwestie van kunnen, maar moeten. Aan de ene kant met wat we zelf doen. We hebben beleid opgesteld om onze footprint drastisch te verkleinen. Zo focust ons mobiliteitsbeleid op duurzaam vervoer en het beperken van reisbewegingen, en sturen we actief om in 2025 een CO2-neutraal wagenpark te hebben en 100% duurzame energie in onze panden te gebruiken. We hebben we een duurzaam inkoopbeleid waardoor we onze toeleveranciers ook motiveren om duurzaam te ondernemen. Maar échte impact maken we pas wanneer we proactief met onze klanten en partners meedenken over hun duurzaamheidsambities. Door daarin voorop te lopen en een stap extra te zetten, helpen we klanten met businesscases waarbij de duurzame keuze de logische keuze is. Niet alleen in de harde techniek en data, maar ook bij de bijbehorende verandering in cultuur en gedrag.

En wat is jouw oplossing hiervoor?

Nog veel meer netwerken. En buiten mijn commerciële bubbel een organisatorisch en duurzaam ecosysteem opbouwen, van bedrijven en individuen die elkaar vooruit willen helpen. Want samenwerking is de sleutel tot succes. Veel vooruitgang blijft steken omdat mensen niet weten, willen of durven. Door ervaringen en kennis te delen kom je vooruit.

Kijk naar de energietransitie. Een markt waarin ik veel werk. Veel systemen gaan van statisch (afhankelijk van gascentrales) naar dynamisch gestuurd (eigen zonne-energie, batterijen of wind op zee). Om dit in goede banen te leiden is heel veel realtime data nodig. De oplossing – in mijn ogen – is een open systeem van vraag en aanbod van duurzame energie. Waarin ieder energiesysteem realtime laat weten wat er geproduceerd wordt en waar het gebruikt wordt. Door mijn kennis en ervaring op dit gebied te delen, hoop ik de energietransitie vooruit te helpen.

Help je ook mee? Ik kom graag met je in contact.
Over Robbrecht van Amerongen
Robbrecht is gedreven om de wereld beter te maken met data. Hij werkt als business development lead bij AMIS Conclusion en realiseert oplossingen voor industriële IoT, Energiemanagement en data-integratie. Robbrecht draagt bij aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk op de wereld met behulp van energiesensoren, dataverwerking en realtime sturing. Zijn team is verantwoordelijk voor het actief aansluiten en beheren van meer dan 150.000 apparaten die met behulp van slimme sturing een blijvend positief effect hebben op de duurzaamheid van onze wereld. Hij is altijd enthousiast om nieuwe technologieën en trends te leren en kennis en ervaring met anderen te delen.
Over AMIS Conclusion
AMIS Conclusion is een pionier op het gebied van moderne technologie, die intelligente operations mogelijk maakt door het activeren van realtime data. Dat doen we in de wereld van integratie, Internet of Things en Dataplatforms. We zijn trots op de tastbare impact die we creëren. AMIS Conclusion doet waar anderen over praten.
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in