Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Henk Broeders

De zorg staat in de komende jaren voor een niet geringe opgave. De vraag naar zorg neemt toe door de vergrijzing. Patiënten worden mondiger en eisen, met een smartphone in de hand, meer eigentijdse antwoorden op hun zorgvraag. Tegelijkertijd moeten bestuurders balanceren tussen marktwerking en competitie én het voldoen aan strenge criteria voor kwaliteit, veiligheid en continuïteit.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Voorheen duidelijk afgebakende zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, verdwijnen in de toekomst in grotere zorgnetwerken. In al deze ontwikkelingen speelt ICT een sleutelrol.

Deze overtuiging werd deze week nog eens onderstreept door het bericht dat Nederlanders willen dat ICT in de gezondheidszorg beter gebruikt wordt. Wat mij vooral opvalt is dat het nu eens niet ICT-bedrijven of -afdelingen zijn die pleiten voor meer of betere ICT-oplossingen. Nee, het zijn de eindafnemers van zorgdiensten die op een zelfde manier online bediend willen worden als door pakweg een bank, winkel of reisbureau.

Samenwerking in sector nodig

De patiënt heeft de middelen en vaardigheden om te rijden en maakt nu aanstalten om ook daadwerkelijk achter het stuur plaats te nemen. Dit is een goed moment voor de zorgsector om vaart te zetten achter de transformatie naar efficiëntere en effectievere processen, georganiseerd rondom de behoeften en wensen van de patiënt. Dit vraagt om samenwerking in de sector.

Het initiatief om het persoonlijk gezondheidsdossier (het voormalig EPD) door te zetten, juich ik dan ook toe. Deze integrale benadering van de gehele zorgketen ondersteund door ICT is een belangrijke doorbraak, die hopelijk gaat helpen de effectiviteit van de zorg te verhogen. Bij alle ontwikkelingen moeten privacy en veiligheid in acht worden genomen. Maar dat was ook al noodzakelijk toen er alleen papieren dossiers werden gebruikt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in