Overslaan en naar de inhoud gaan

Groep van Haga: ongelooflijk veel problemen met eHerkenning

Olaf Ephraim van Groep Van Haga heeft staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd over "ongelooflijk veel problemen" met het inlogmiddel eHerkenning, waarmee ondernemers aangifte doen bij de Belastingdienst.
Internet
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Het Kamerlid stelt in zijn Kamervragen dat het een feit is dat ondernemers sinds de invoering van eHerkenning ongelofelijk veel problemen hebben met de nieuwe wijze van aangifte. Ephraim wil weten hoeveel ondernemers klagen over eHerkenning en vraagt naar opheldering rondom de aard van de problemen.

Daarnaast vraagt Ephraim ook waarom de Belastingdienst zelf geen middel beschikbaar kan stellen dat gratis en eenvoudig is en voldoet aan het beveiligingsniveau ‘substantieel’. Op dit moment wordt het inlogmiddel door particuliere bedrijven tegen betaling aangeboden?

Groep van Haga wil weten of de staatssecretaris bereid is om ondernemers tegemoet te komen door ze zo snel mogelijk weer de mogelijkheid te geven om via het oude portaal aangifte te doen.

Eerdere problemen

Sinds januari 2021 zijn ondernemers verplicht om met eHerkenning bij de overheid in te loggen. De overgang ging niet helemaal soepel in de eerste maanden. Er ontstonden lange wachttijden voor het aanvragen van het inlogmiddel.

Ook was er discussie over de aanschafprijzen, waarbij leveranciers uiteindelijk besloten om de aanschafprijs te verlagen. De overheid compenseert ondernemers voor de investering zolang er nog geen publiek inlogmiddel als alternatief beschikbaar is voor eHerkenning.  

De Hoge Raad besloot daarnaast onlangs dat er een wettelijke basis is om eHerkenning als enige digitale aangifte aan te wijzen, op basis van het beveiligingsniveau dat "substantieel" wordt genoemd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in