Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier jaar cel voor 21-jarige achter grootschalige datadiefstal

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag de 21-jarige hacker Pepijn van der S. veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. De Zandvoorter is schuldig bevonden aan onder meer het hacken van computersystemen van bedrijven, afpersing en chantage. Volgens de rechtbank heeft hij ook ruim anderhalf miljoen euro witgewassen.

Cybercrime
Shutterstock

Het Openbaar Ministerie had zes jaar cel geëist. Het OM hoopt dat de omvangrijke zaak als waarschuwing zal werken voor andere hackers.

Drie jaar lang actief

Van der S. is in januari aangehouden, na grondig speurwerk door cybercrimespecialisten van de politie. Hij werkte tot zijn arrestatie bij een cybersecuritybedrijf en was als vrijwilliger actief bij beveiligingsorganisatie Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD).

De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat hij bijna drie jaar lang zijn digitale kennis heeft ingezet voor misdadige praktijken. Hij heeft meerdere bedrijven, ook in het buitenland, grote financiële schade toegebracht. Hij verschafte zich toegang tot computersystemen, eiste losgeld voor het ontsleutelen van gegevens, dreigde gevoelige gegevens openbaar te maken en heelde niet-openbare informatie. Bij doorzoeking van zijn computers stuitte de recherche op phishing software en gestolen gegevens van miljoenen mensen.

Een aantal gedupeerde bedrijven heeft een schadeclaim ingediend. De rechtbank wees deze tot een totaal van enkele tonnen toe.

Psychische problemen

De verdachte heeft meegewerkt aan het onderzoek en bekennende verklaringen afgelegd, voor zover het over zijn eigen rol in het geheel ging. De rechtbank hield daar bij het bepalen van de straf rekening mee. Ook woog de rechter de zeer jonge leeftijd van Van der S. in zijn voordeel mee. De verdachte kampt met aanzienlijke psychische problemen, opgelopen tijdens zijn onveilige, turbulent verlopen jeugd. Zijn advocaat heeft betoogd dat Van der S. daardoor is "gevlucht in zijn computer". De rechtbank bepaalde dat de Zandvoorter zich geregeld moet melden bij de reclassering en dat hij zich moet laten behandelen.

Drie medeverdachten zullen later terechtstaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in