Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse hoofdverdachte van grootschalige hacking bekent grotendeels

De 21-jarige Pepijn van der S. uit Zandvoort heeft spijt dat hij op grote schaal data van miljoenen mensen heeft gestolen en verhandeld. Hij liet dinsdag in de rechtbank in Amsterdam weten dat hij ‘hard aan zichzelf werkt’. Volgens zijn advocaat bekent Van der S. de feiten waarvan hij wordt verdacht "grotendeels".
ransomware
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

"Het liefst zie ik voor alle slachtoffers morgen al gerechtigheid en duidelijkheid", zei de verdachte tegen de rechter tijdens een voorbereidende zitting. Van der S. werd begin dit jaar opgepakt, samen met twee medeverdachten (een 21-jarige man uit Rotterdam en een 18-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats). De drie zouden persoonsgegevens in handen hebben gekregen door computersystemen te hacken van bedrijven over de hele wereld. Die gegevens zijn vervolgens doorverkocht aan criminelen. Het zou gaan om namen en adressen van klanten van de bedrijven, maar ook om bankrekeningnummers, creditcards, wachtwoorden, BSN-nummers en paspoortgegevens.

Afpersen voor tonnen

De gehackte bedrijven, die anoniem willen blijven, kregen een bericht van de hackers waarin stond dat ze losgeld moesten betalen. Als ze dat niet deden, zouden de gegevens op straat komen te liggen. De hackers eisten ruim 100.000 euro van hun slachtoffers, en in één enkel geval zelfs 700.000 euro.

Van der S. zou ook 2,7 miljoen euro aan bitcoins en ruim 46.000 euro aan cashgeld hebben witgewassen. De Zandvoorter gaf in een voorgelezen brief aan dat hij spijt heeft van zijn daden. Hij kampt met psychische problemen en heeft veel baat bij gesprekken met een psycholoog in de gevangenis waar hij nu verblijft. "Mijn focus ligt op het verbeteren van mijn mentale gezondheid", zei hij. "Ik heb meer veerkracht, wil biochemie gaan studeren en een positieve bijdrage aan de maatschappij leveren." Daarom gaf hij in een eerdere zitting al aan dat hij het goed heeft waar hij nu zit, "beter dan buiten".

De zaken van de andere verdachten worden apart behandeld. Een van de medeverdachten wordt, op verzoek van de raadsman van Van der S, ook gehoord in de zaak tegen de Zandvoortse hoofdverdachte. Tot nu toe beroept deze man zich op zijn zwijgrecht.

Wil in hechtenis blijven

De zaak wordt op 20 oktober inhoudelijk behandeld. Omdat het gevaar dat Van der S. weer de fout in gaat volgens de rechter nog niet is geweken, blijft hij tot die tijd in hechtenis. "Maar dat vind je niet erg, geloof ik hè?" zei de rechter tegen de verdachte. "Nee", antwoordde Van der S. De rechter benadrukte dat dat ongebruikelijk is, een verdachte die het eens is met zijn voorlopige hechtenis, "maar je hebt het goed uitgelegd". De hoofdverdachte is eerder al voor hacking in aanraking gekomen met Justitie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in