Overslaan en naar de inhoud gaan

OM: Nederlander die data van miljoenen mensen verkocht, stal ook cryptomunten

Een man uit Almere die wereldwijd zou hebben gehandeld in de persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen mensen, heeft volgens het OM ook honderdduizenden euro's buitgemaakt met het stelen van cryptomunten. Dat bleek dinsdag tijdens een voorbereidende zitting in de strafzaak tegen de 25-jarige Erkan S. bij de rechtbank in Amsterdam. Via hem zijn nog drie andere Nederlandse hackers opgespoord en eind vorige maand gearresteerd.
phishing
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

S. werd eind november vorig jaar gearresteerd, nadat rechercheurs in Oostenrijk in 2020 hadden ontdekt dat op een cybercrimeforum werd gehandeld in de persoonsgegevens van mensen die in dat land hun kijk- en luistergeld hadden betaald. Ze kochten het bestand en kwamen de Nederlander zo op het spoor. De verdachte zou ook patiëntgegevens uit gestolen medische dossiers hebben verkocht. De gedupeerden kwamen uit Nederland, Oostenrijk, Groot-Brittannië, China, Colombia en Thailand.

Tonnen witgewassen

In totaal zou de man uit Almere hebben beschikt over 29 databases met namen. De opbrengst van de verkoop zou hij hebben omgezet in cryptomunten. Dinsdag werd bekend dat hij daarnaast via phishingmails en nepwebsites talloze inloggegevens voor zogenoemde wallets met virtueel geld zou hebben bemachtigd en zo argeloze rekeninghouders van hun cryptovaluta zou hebben bestolen. Het bedrag dat hij in totaal zou hebben witgewassen, beloopt volgens het OM meer dan 717.000 euro.

S. heeft een blanco strafblad. Bij de politie heeft hij geen verklaringen afgelegd. Dinsdag liet hij in de rechtszaal het woord aan zijn raadsman, die tevergeefs probeerde hem vrij te krijgen uit voorarrest. De rechtbank zag daarvoor "wel een zeker belang", maar vindt het gevaar te groot dat de man opnieuw in de fout gaat. "We zien niet in hoe we dat gevaar kunnen ondervangen met bepaalde voorwaarden."

Onderzoek één nu afgerond

Justitie heeft het onderzoek naar de man - ook verdachte in een andere cybercrimezaak waarin bedrijven zouden zijn afgeperst - inmiddels afgerond, zo liet de aanklaagster dinsdag optekenen. Volgens haar kan de strafzaak in mei tegen S. al inhoudelijk worden behandeld. Begin komende maand wordt daarover een knoop doorgehakt. S. blijft tot de volgende zitting achter slot en grendel.

Ondertussen loopt er dus nog een onderzoek naar deze verdachte en drie andere Nederlandse hackers. Zij zijn eind vorige maand opgepakt voor diefstal en misbruik van duizenden databases met privacygevoelige gegevens van mensen uit vele landen wereldwijd. Daaronder ook Nederlanders, waarover de politie toen heeft verklaard dat er in de gestolen datacollectie wel iets zit van iedere Nederlander.

Lessen van afpersingsslachtoffer

De drie verdachten zouden ook aan afpersing hebben gedaan met de gestolen data. Een van de slachtoffers is Ticketcounter dat nu naar buiten getreden en AG Connect heeft verteld over de geleerde lessen. Één van de drie opgepakte hackers bleek voor een securitybedrijf te werken en daarnaast ook ethisch hackwerk voor vrijwilligersorganisatie DIVD te verrichten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in