Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbod op generatieve AI voor rijksambtenaren in de maak

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitale Zaken wil rijksambtenaren verbieden om gebruik te maken van ChatGPT en andere generatieve AI. Dat meldt de Volkskrant op basis van uitgelekte informatie. De privacyrisico's van AI-gebruik zijn te groot en er zijn zorgen over auteursrechten.

Chatgpt
Shutterstock

Het dagblad kreeg een conceptvoorstel van zo'n verbod in handen, dat is opgesteld door de Autoriteit Persoonsgegevens en landsadvocaat Pels Rijcken. Het voorgenomen verbod heeft volgens de krant betrekking op AI-programma’s die teksten, foto’s, audio of video kunnen genereren, waaronder ChatGPT, Bard en afbeeldingmakers als Dall-E en Midjourney.

Handreiking voor AI

De reden voor het in de maak zijnde verbod is dat veel toepassingen getraind zijn met inhoud waarop auteursrecht rust. Ook zijn er privacyzorgen omdat er via de toepassingen persoonlijke gegevens kunnen worden gelekt. AI-toepassingen waarvoor een contract is afgesloten met de overheid, mogen vermoedelijk wél worden gebruikt door ambtenaren. In zo'n contract moeten dan rechtenkwesties worden afgedekt en dataprivacyzorgen worden geadresseerd.

 Van Huffelen ziet volgens de Volkskrant "kansen voor nuttig gebruik van generatieve AI binnen de overheid, maar dan wel op een veilige manier". Met behulp van diverse pilotprojecten, die halverwege 2024 moeten zijn afgerond, komt er een handreiking voor verantwoord gebruik van AI voor de overheid. Daar hoort ook een opleidingsprogramma bij.

Ook impact op toeleveranciers voor Rijk

Het mogelijke verbod wordt binnenkort behandeld in de ministerraad. Bij een akkoord gelden de regels niet alleen voor de ambtenaren zelf, maar ook voor leveranciers van het Rijk. Het gaat dus niet alleen om gebruik van AI-toepassingen door de overheid, maar ook vóór die grote IT-opdrachtgever.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in