Overslaan en naar de inhoud gaan

Ministerie JenV onderzoekt succesvol 'anti-phishingschild' België

Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) verkent samen met het NCSC een zogeheten anti-phishing-schild waarmee informatie over malafide websites binnen wordt gehaald en verspreid. Daarmee kunnen mogelijk slachtoffers worden voorkomen. Dat schrijft minister Yesilgöz-Zegerius in antwoord op Kamervragen.
België
© Shutterstock
Shutterstock

Het aantal aangiftes van ondernemers die slachtoffer werden van phishing neemt toe. Kamerlid Queeny Rajkowski van de VVD vroeg de minister naar de mogelijkheden om phishing te bestrijden en verwees daarbij naar België, waar volgens haar een zeer interessante aanpak bestaat.

De minister schrijft in haar antwoord op de vragen van de VVD dat er een verkenning gaande is van het ministerie van Justitie en Veiligheid en NCSC naar een ‘anti-phishing-schild’ naar Belgisch voorbeeld. “Daarmee zou het mogelijk worden criminele links in berichten te melden om deze vervolgens onschadelijk te maken, dan wel van een waarschuwing te voorzien. Dit zou het slachtofferschap van phishing en daaropvolgende delicten kunnen tegengaan.”

Waarschuwingen

De Belgische overheid gebruikt momenteel het Belgium Anti-Phishing Shield (BAPS) om Belgische inwoners te waarschuwen voor gevaarlijke websites.

Er wordt een lijst met malafide websites bijhouden die wordt doorgestuurd naar internetproviders, die vervolgens klanten waarschuwingen tonen als zij zo’n website willen bezoeken. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van dns-verzoeken van internetgebruikers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in