Overslaan en naar de inhoud gaan

Alle politiemensen in België moeten computer resetten vanwege digitale inbraak

De IT-infrastructuur van de Belgische Kanselarij is begin augustus aangevallen vanuit het buitenland. De servers van de organisatie vormen het digitale hart van onder meer de federale en lokale politie. De aanval of de beschermende maatregelen die daarop zijn genomen, zorgen voor veel frustratie bij de politie in België.
federale politie België
© Shutterstock
Shutterstock

Het nieuws werd gisteren bekend door een artikel in de Belgische krant Het Nieuwsblad en is bevestigd door de woordvoerder van het federaal parket, schrijft Datanews. Het gevolg is in ieder geval dat elke computer van de politieorganisatie herstart moet worden en alle politiemensen en gelieerde ambtenaren nieuwe inloggegevens moeten aanvragen. Het openen van e-mail lukt soms niet en in veel gevallen is het gebruik van computers ontregeld.

Hoe ver de cybercriminelen in het systeem hebben kunnen doordringen, is nog onderwerp van onderzoek. Duidelijk is dat er "abnormale activiteit op de servers van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister" is vastgesteld. Zij deelt haar IT-installaties met een aantal andere diensten, zegt een woordvoerdster van het Centrum voor Cybersecurity België bij Datanews dat het onderzoek leidt.

Het komt vaker voor dat er pogingen tot digitale inbraken plaatsvinden, stelt de woordvoerster. Toch is er nu aanleiding dit geval zeer serieus te onderzoeken en risico's uit te sluiten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee