Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf Limburgse gemeenten gehackt via softwaretoeleverancier

Vijf Zuid-Limburgse gemeenten zijn onlangs getroffen door een cyberaanval. Daarbij werd de administratie van het sociaal domein vergrendeld en waren data van onder meer bijstandsuitkeringen, jeugdzorg, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en energietoeslagen niet meer toegankelijk. Inmiddels is het probleem opgelost, meldden de vijf getroffen gemeenten woensdag gezamenlijk. Volgens de gemeenten zijn geen data gestolen.
ransomware
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De softwareleverancier van Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Kerkrade, Meerssen en Vaals werd op 27 juli getroffen door de aanval. Volgens een woordvoerster van Eijsden-Margraten hebben klanten geen direct nadeel daarvan ondervonden. "De aanval was gericht op het softwarebedrijf, mensen met een bijstandsuitkering konden gewoon bellen of mailen en werden geholpen", aldus de woordvoerster.

Inhaalslag

Het getroffen systeem wordt gebruikt voor de afhandeling van aanvragen van onder andere bijstandsuitkeringen, energietoeslagen en aanvragen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdzorg, melden de gehackte gemeenten in de gezamenlijke verklaring. "De dienstverlening kon voor het overgrote deel gewoon doorlopen. Alleen kon er niet geadministreerd worden", legt de woordvoerster van Eijsden-Margraten uit. Die administratie wordt achteraf bijgewerkt, zegt ze.

Direct na de hack werd het systeem onderzocht door een gespecialiseerd cybersecuritybureau. Het systeem kan inmiddels weer veilig worden gebruikt, aldus de gemeenten woensdag. Volgens de woordvoerster van Eijsden-Margraten is er geen losgeld betaald.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in