Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwerpen is hack nog altijd niet te boven

Ruim negen maanden na een grote cyberaanval op de systemen van Antwerpen, is de digitale dienstverlening van de Belgische gemeente nog altijd niet geheel op orde.

Antwerpse binnenstad
Antwerpen

Een van de belangrijkste beperkingen geldt voor de inzage in persoonsgegevens die inwoners kunnen eisen. Volgens de AVG moet Antwerpen binnen een maand inzage geven in welke persoonsgegevens ze van een inwoner heeft. Inzage geven kan Antwerpen nu echter hoogstens in zeer beperkte mate en al helemaal niet binnen de gestelde termijn. De stad heeft een verlenging van die termijn toegekend gekregen.

Buit blijft onbekend

Bovendien weet Antwerpen niet wat er door de hack met de persoonsgegevens van zijn inwoners is gebeurd. De stad gaat er vanuit “op basis van de informatie die nu voorhanden is” dat de aanvallers alleen interne administratieve gegevens hebben buitgemaakt en geen data van burgers. Maar zeker is dat niet.

Antwerpen houdt nauwkeurig bij wat de beperkingen nog zijn voor de digitale dienstverlening die de gemeente kan geven.

Zo is het nog altijd niet mogelijk om een afspraak te maken voor de milieustraten en betalen voor grofvuil ophalen kan niet digitaal. Ook zijn veel faciliteiten in de bibliotheken niet te gebruiken en is onder meer de verwerking van omgevingsvergunningsaanvragen vertraagd.

557GB gestolen

Antwerpen werd in de nacht van 5 op 6 december getroffen door een ransomware-aanval. Daarbij zouden de hackers 557 gigabyte aan data van de gemeente in handen hebben gekregen. Die zouden online gezet worden als Antwerpen het geëiste losgeld niet zou betalen. Dat betalen is niet gebeurd, maar het online zetten van de gegevens ook niet. Antwerpen dacht toen een maand nodig te hebben om weer helemaal op orde te raken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in