Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer Belgische steden doelwit van hacker Antwerpen

Het hackerscollectief Play, dat eerder deze maand Antwerpen grotendeels heeft lam gelegd met een ransomware-aanval, had het ook gemunt op enkele andere Belgische steden, zoals Genk, Leuven en Hassel. Zij hebben maatregelen getroffen waardoor ze daarvan gevrijwaard lijken te zijn gebleven.
België hacker
© Shutterstock
Shutterstock

Dat meldt Wim Dries, voorzitter van de Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en burgemeester van Genk, aan de Belgische nieuwsdienst Belga, zo schrijft DataNews. Antwerpen heeft na de hack informatie via de VVSG gedeeld over de aanval, waardoor andere Belgische steden hun verdediging konden verbeteren.

Dat houdt volgens Dries in dat systemen op zwakke plekken zijn gecontroleerd en waar nodig onmiddellijk verbeteringen zijn doorgevoerd. De monitoring van het netwerk en de systemen is verhoogd en gebruikers zijn ingelicht zodat ze zich beter bewust zijn van mogelijke gevaren.

Ook overweegt in elk geval Genk een ‘back-upsysteem’, wat kan inhouden dat de gemeentes na een aanval “weer met pen en papier verder kunnen”. Waar mogelijk.

Servers afgesloten

Ook Hasselt zou volgens geruchten op het darkweb een mogelijk doelwit van Play zijn. De stad heeft daarop onmiddellijk de servers fysiek afgesloten van het internet, volgens burgemeester Steven Vandeput. Het monitoringssysteem constateerde dat er veel meer phishingmails waren dan normaal. Alle 1.600 medewerkers van de gemeente hebben hun wachtwoord moeten veranderen. Alle systemen zijn geüpdatet of vernieuwd en alle servers zijn gescand op sporen van hackers, die ook gevonden zijn bij de aanval op Antwerpen.

Antwerpen heeft al sinds begin december last van een ransomware-aanval. De hackers zouden 557 gigabyte data van de gemeente Antwerpen in handen hebben, waaronder veel persoonlijke gegevens. Die zouden online gezet worden als Antwerpen niet voor 19 december een onbekend bedrag zou betalen. Inmiddels is die deadline verstreken, maar de gegevens zijn niet online gezet. Volgens Bart de Wever, burgemeester van Antwerpen, is er niet betaald, maar zou ‘blufpoker’ hebben gewerkt. Door de aanval werken veel digitale diensten niet, maar ook diverse interne tools waren niet meer bruikbaar. Antwerpen verwacht pas eind deze maand weer helemaal op orde te zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in