Overslaan en naar de inhoud gaan

Adviescollege ICT-toetsing vindt software Omgevingswet nog fors beperkt

Het is een "dilemma" of de Omgevingswet per 1 januari 2023 ingevoerd moet worden, stelt het Adviescollege ICT-toetsing. Volgens het college zijn er in "de stand van het Digitale Stelsel Omgevingswet" (DSO) nog "forse beperkingen" die risico's met zich meebrengen als de invoering per 1 januari doorgaat.
Torentje
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Het is mogelijk om te mikken op 1 januari, maar dan is "maximale inzet" nodig om risico's te beperken. Het adviescollege erkent dat hier nog maar weinig tijd voor is. Een andere optie is uitstel van bijvoorbeeld een half jaar. Dat geeft ruimte voor een "fundamentele heroriëntatie".

Het DSO ondersteunt bij de uitvoering van de nieuwe Omgevingswet. In die wet moeten tientallen wetten en regels die nu gelden omtrent de leefomgeving worden samengevoegd.

Onopgeloste problemen

In augustus werd duidelijk dat er nog diverse onopgeloste problemen in de software van de Omgevingswet zijn en een deel van de software moet nog worden getest. Dat werd duidelijk uit de rapportage van fase 1 voor indringend ketentesten. De huidige problemen spelen onder meer bij de downloadservice, de validatieservice en de werking van regels op de kaart.

De Omgevingsswet werd in 2015 aangenomen en had aanvankelijk in 2019 in werking moeten treden. De planning is nu dat de wet in 2023 van kracht wordt, maar de Senaat vindt dat de wet pas kan ingaan als alle problemen zijn opgelost. Het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) brengt op verzoek van de Eerste Kamer een advies uit dat in oktober wordt verwacht. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in