Overslaan en naar de inhoud gaan

VNG en NVVB willen vanwege groeiende werklast snelle invoering elektronisch stemmen tellen

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de NVVB (Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken) vinden dat het tempo in het proces om stemmen uiteindelijk elektronisch te kunnen tellen te laag ligt. De organisaties willen haast maken, zo schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Gemeenten willen verbeteringen

De VNG en de NVVB vragen het ministerie om investeringen die versnellingen mogelijk kunnen maken. Gemeenten betalen het organiseren van de komende Tweede Kamer-verkiezingen uit eigen kas, zonder compensatie. De NVVB en VNG vinden dat de minister hieraan voorbijgaat en vragen om geld om verbeteringen door te voeren.

Een mogelijke verbetering die leidt tot minder werklast is elektronisch stemmen tellen. Via een nieuw en kleiner stembiljet, waarmee elektronisch stemmen tellen mogelijk wordt, zou de uitvoeringslast voor het verkiezingsproces voor gemeenten flink kunnen verkleinen. “Ons pleidooi is dat u als Tweede Kamer aanstuurt op een proces dat leidt tot snellere stappen richting duurzaam uitvoerbare verkiezingen”, schrijven de organisaties.

Onvoldoende vrijwilligers

De NVVB en de VNG zien op basis van onderzoek door een werkgroep voor 2030 nog geen structurele verbeteringen in het verkiezingsproces ontstaan. Ondertussen maken gemeenten zich steeds meer zorgen over het vinden van voldoende vrijwilligers, die afhaken door de toegenomen werklast. De organisaties zetten in op investeringen vanuit het Rijk op een snelle ontwikkeling van elektronisch stemmen. Daarnaast hopen ze op een eenmalige compensatie voor de komende verkiezingen en een onderzoek naar de actuele inschatting van de kosten voor het organiseren van de verkiezingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in