Overslaan en naar de inhoud gaan

Tussenbalans: Ook deze IT-experts verlaten de Tweede Kamer

Nu de definitieve verkiezingsuitslag duidelijk is en nieuwe Tweede Kamerleden geïnstalleerd zijn wordt duidelijk dat de Tweede Kamer flink inlevert op gebied van IT-expertise. Ook IT-dossiervreters Hawre Rahimi (VVD), Hind Dekker-Abdulaziz (D66), Lammert van Raan (PvdD), Evert Jan Slootweg (CDA) en IT Politicus van het Jaar 2021 Lisa van Ginneken (D66) blijken namelijk hun plek te verliezen.

Tweede Kamer
Shutterstock.com

Eerder was al bekend dat van de vaste commissie Digitale Zaken Danai van Weerdenburg (PVV), Farid Azarkan (Denk) en Kauthar Bouchallikt (GroenLinks/PvdA) en IT-Politicus van het Jaar 2022 Renske Leijten (SP) niet terugkeren. Ook CDA’er Harry van der Molen (al eerder vertrokken), die zich heeft ingezet voor diverse IT-vraagstukken bij de overheid, komt niet terug. Raymond Knops, voormalig staatssecretaris Digitale Zaken, heeft eveneens geen plek in de nieuwe Tweede Kamer. De Tweede Kamer verliest daarmee meerdere zwaargewichten op IT-gebied.

Drietal blijft 

Het aantal Kamerleden met expertise op gebied van IT-dossiers is zodoende flink uitgedund. Van de vaste aanwezigen in de commissie Digitale Zaken blijven alleen Queeny Rajkowski (VVD), Marieke Koekkoek (Volt) en Barbara Kathmann (GroenLinks/PvdA) over. Namens de ChristenUnie blijkt ook Don Ceder actief, die zich de afgelopen jaren ook regelmatig op IT-onderwerpen stortte.

Er is wat betreft IT-kennis in de Kamer ook goed nieuws te melden, want Nieuw Sociaal Contract brengt twee kandidaten in de Tweede Kamer die expertise hebben met IT. Het gaat om Isa Kahraman die onder meer werkzaam was voor Capgemini, Accenture en Atos waar hij verantwoordelijk was voor het ontwikkelen van IT-infrastructuur voor onder meer Defensie. Ook Jesse Six Dijkstra komt in de Tweede Kamer, die volgens de partij "ervaren is in het verbinden van bestuurlijke en technische perspectieven in het digitale domein." Dijkstra moet ervoor zorgen dat de overheid verantwoord blijft omgaan met grootschalige dataopslag en zelflerende algoritmes.

ICT-generalisten

Bij BBB maakt Henk Vermeer zijn entree in de Tweede Kamer. Hij werd vooraf door zijn partij aangewezen als IT-specialist. "Bij BBB is het belangrijk dat vakmensen relevante en actuele ervaring hebben. Oftewel de “poten in de klein” ervaring. Daarbij is het ook belangrijk dat kandidaten in begrijpelijke taal complexe thema’s kunnen uitleggen aan een breed publiek. Uiteindelijk zijn de ICT specialisten ook volksvertegenwoordigers en dienen zij goed te kunnen uitleggen aan de bevolking, welke digitale keuzes wij maken. Tot slot moeten kandidaten de scope van hun specialisatiegebied kennen. In dit geval is het belangrijk de implicaties van digitalisering in de breedte te begrijpen en hier belangrijke strategische keuzes te maken. We zoeken dus ICT-generalisten", zo licht de partij toe. 

Niet gered

Diverse Kamerleden die door hun partijen tegenover AG Connect zijn aangewezen als IT-experts hebben het niet gered, waaronder Harry Bevers (VVD) en Nicole Temmink (SP), die tot voor kort de woordvoerder digitale zaken was van de SP en voorheen ook medewerker van Renske Leijten op het gebied van digitale zaken. Bij Forum voor Democratie heeft developer Andreas Bakir niet de Tweede Kamer gehaald.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in