Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook toezichthouder AP hekelt 'datahonger' van de overheid

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt dat de “datahonger van de overheid” blijft aanhouden. Overheidsdiensten bleven vorig jaar doorgaan met het gebruik van “ondoordachte algoritmes”, staat in het jaarverslag van de organisatie.

data grijpen
Marc Kolle

Ondanks de toeslagenaffaire, waarbij algoritmes ook een rol speelden, is er volgens de AP “bitter weinig veranderd”. De instantie wijst onder meer op een discriminerend algoritme van de Dienst Uitvoering Onderwijs, een illegaal algoritme van het UWV om fraude met de WW op te sporen en het gebruik van gezichtsherkenning door de politie.

Topje van de ijsberg

“Dit is hoogstwaarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg”, stelt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. “Natuurlijk kunnen algoritmes en kunstmatige intelligentie ons ook veel goeds opleveren. Zoals efficiëntere werkprocessen voor overheidsorganisaties. Maar als samenleving moeten we steeds heel alert zijn op de risico’s van algoritmes, waaronder discriminatie. Zodat overheidsinstellingen niet opnieuw levens van mensen verwoesten en onze rechtsstaat en de bescherming van grondrechten overeind houden.” De Autoriteit Persoonsgegevens is in Nederland de coördinerend toezichthouder op algoritmes en kunstmatige intelligentie.

Private organisaties

Het valt Wolfsen verder op dat dat de overheid steeds vaker private organisaties inschakelt om privacyschendingen te onderzoeken. “Terwijl de AP de aangewezen partij is om als onafhankelijke toezichthouder dit onderzoek te doen”, zegt hij. Volgens Wolfsen leidt deze gang van zaken “niet zelden tot onder meer dubbel werk, verspilling van belastinggeld en verwarring over het juiste toetsingskader”. Ook krijgen bedrijven op deze manier soms toegang tot “zeer gevoelige persoonlijke informatie”, aldus de voorzitter.

Een uitvoering van dit artikel is eerder gepubliceerd op iBestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in