Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister: gebrek aan IT’ers is een risico voor groot IT-project DUO

Het vinden van genoeg IT-medewerkers met genoeg kennis en kunde blijft een risico voor het doorontwikkelen van de IT-systemen van DUO. Dat meldt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Robbert Dijkgraaf in antwoord op Kamervragen van Hatte van der Woude (VVD).

DUO
CCO / Pixabay

DUO werkt al enkele jaren aan de modernisering van Blueriq, een platform van Total Specific Solutions (TSS). Van der Woude vroeg om opheldering over het project na een inschatting van het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) dat schreef dat het ICT-project van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) nog 8 jaar zal duren in plaats van 2,5 jaar en zo’n 25 tot 30 miljoen euro gaat kosten in plaats van de vooraf aangegeven 6 miljoen.

'Niet de omvang die AcICT noemt'

De minister nuanceert dat beeld. “In de zomer heeft DUO een eigen inschatting gemaakt van de hoeveelheid werk die nog moet worden uitgevoerd. Uit die analyse is naar voren gekomen dat er inderdaad sprake is van uitloop van de planning en ook van extra kosten, maar niet in de omvang die het Adviescollege noemt in het advies.” Volgens DUO hoeven, in tegenstelling tot wat AcICT beweert, niet alle functionaliteiten opnieuw herbouwd te worden, omdat Blueriq sommige functionaliteiten al bevat.

Van der Woude wilde verder weten hoe groot de personeelstekorten bij DUO op de IT-afdeling zijn en hoe deze zich ontwikkelen. De minister hult zich daarover in nevelen. “Krapte op de arbeidsmarkt blijft een risico voor het project. Deze krapte uit zich voor DUO met name in het vinden van medewerkers met de juiste kennis en kunde. Er wordt daarom meer geïnvesteerd in het opleiden van medewerkers. Onder andere via het inzetten van de Blueriq academy.”

'Goede stappen gezet'

Op de vraag of er sprake is van een patroon waarin DUO projecten en beheer van IT-voorzieningen onderschat en uitstelt, refereert Dijkgraaf naar een eerder advies van AcICT, dat adviseerde om het ontwikkelproces te optimaliseren en de beheer- en onderhoudskosten te herijken. “Het Adviescollege geeft in het tweede advies juist aan dat er goede stappen gezet zijn. Het advies is: ga met de professionalisering door op de ingezette weg. Houd focus op de effectieve en tijdige invoering van verbeteringen op tactisch en operationeel niveau.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in