Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-sector Oekraïne blijft groeien, ondanks oorlog

De oorlog heeft de economie van Oekraïne een zware klap toegebracht, toch groeit de techsector in het land nog altijd door. Het FD schrijft dat Oekraïne dat voornamelijk te danken heeft aan de export, omdat veel IT-bedrijven voor buitenlandse opdrachtgevers werken.
Oekraïense ICT'ers
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Vorig jaar waren techbedrijven goed voor ruim 4% van het bruto binnenlands product (bbp). In de eerste drie kwartalen dit jaar groeide hun omzetvolume met 13% naar $5,5 mrd, zo schrijft het FD op basis van gegevens van de centrale bank van Oekraïne.

Personeelsbestand groeit

Ook MacPaw, dat software voor Apple-gebruikers maakt, merkte die groei in Oekraïne. Het personeelsbestand van het bedrijf steeg met een kwart naar zo'n vijfhonderd medewerkers. De krant weet te melden dat outsourcingsbedrijf N-iX de omzet dit jaar zo'n 33% zag stijgen naar $114 mln. Medeoprichter en ceo Andrew Pavliv laat daarbij wel weten dat het in voorgaande jaren zo'n 50% steeg.

Nadat de Russen de energievoorziening van het land begonnen aan te vallen, stokte de groei. "De laatste twee maanden zien we een omzetkrimp ten opzichte van vorig jaar", aldus Stepan Veselovskyi van belangenvereniging Lviv IT Cluster tegenover de krant.

IT'ers aan het front

Mannen mogen Oekraïne niet uit en kunnen dus geen klanten of congressen bezoeken. Er gelden uitzonderingen, zoals een delegatie die naar het prestigieuze congres Web Summit in Lissabon mocht. Vanuit contacten met de overheid krijgen bedrijven echter signalen dat een oplossing in zicht is.

Een aantal IT'ers uit de omgeving van Lviv helpt het Oekraïense leger met het verbeteren van de luchtverdediging. Volgens de Oekraïense IT Associatie vecht 3% van de IT'ers aan het front en tot 15% bij de cybertroepen. "Honderden zijn vrijwillig naar het front getrokken", zegt Kabachynskyi, die hoofdredacteur van techpublicatie AIN is, in het FD. Hij vertelt ook dat veel IT'ers weer op kantoor komen werken, omdat thuis internet en energie niet altijd op orde is. In heroverd gebied worden veel kantoren weer geopend.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in