Overslaan en naar de inhoud gaan

Ballmers Nokia-gok kostte Microsoft 10 miljard dollar

Gregg Keizer heeft voor Computerworld aan de hand van een bericht aan de Amerikaanse toezichthouder op de beurs opgeteld wat Microsoft alleen al in het boekjaar2015 kwijt was aan Nokia. Daarbij komt hij op ruim 10 miljard dollar.
nokia

Grootste schadepost is de afschrijving van 7,5 miljard dollar wegens het afstoten van de activiteiten van Nokia. Maar daarbovenop komen nog 2,1 miljard dollar voor de herstructurering van Microsoft in het voetspoor van het afstoten van de Nokia-activiteiten; lees: het ontslag van de overbodig geworden Nokia-medewerkers. Verder meldt het verslag nog 435 miljoen dollar aan kosten voor de integratie van Nokia, die door het vervolgens afstoten van Nokia zondegeld werden.

Daar staat heel weinig tegenover. Het verslag meldt dat Microsoft voor 1,8 miljard dollar aan mobiele telefoons verkocht. De bruto marge daarop was 701 miljoen dollar. Anderzijds daalden de inkomsten uit Windows Phone-licenties met 1,5 miljard dollar, dankzij de overname van Nokia - dat voor de overname de belangrijkste afnemer van Windows Phone was.

Een groot deel van de schadepost bestaat overigens alleen op papier. De afschrijving van 7,5 miljard dollar betreft in belangrijke mate goodwill.Dat heeft wel invloed op het eigen vermogen van Microsoft en op de beurskoers, maar de directe financiële lasten die dat uitlokt zijn een stuk kleiner.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in