Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple: Doorladen New iPad kan schadelijk zijn

Dr. Raymond Soneira van DisplayMate meldde eerder, dat het laadproces van de accu van de iPad doorgaat als de ladingsaanwijzer 100 procent vulling aangeeft. Volgens Soneira gaat het laden nog 1 tot 2 uur door, en hij adviseert eigenaren die met het apparaat op pad gaan dan ook om gedurende die periode door te laden.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

'Schadelijk voor de accu'

Niet doen, zegt een woordvoerder van Apple desgevraagd tegen John Fortt van nieuwszender CNBC. Als de ladingsaanwijzer op 100 procent staat, heeft de accu voldoende lading voor de in de specificaties beloofde gebruiksduur. Wie het apparaat langer aan het lichtnet laat zitten, kan de accu zelfs beschadigen.

Dat antwoord heeft een hoog 'antennagate'-gehalte: de stelling dat langer opladen de accu kan beschadigen betekent, dat een eigenaar voortdurend in de gaten zou moeten houden of de ladingsaanwijzer al op 100 procent staat. 's nachts opladen terwijl je slaapt is dan al helemaal uit den boze.

'iPad volgens Apple dus verkeerd ontworpen'

Soneira gaat in een reactie nog een stapje verder. Als het is zoals de woordvoerder van Apple beweert, dan is het verkorten van de levensduur van de accu ingebakken in het ontwerp, stelt hij. Want een oplaadbaar apparaat moet zelf de stroomtoevoer afsluiten als het constateert dat de accuvol is. "Volgens Apple is de New iPad dus ontworpen om de levensduur van de accu te verkorten als de lader niet handmatig wordt verwijderd als de ladingsaanwijzer 100 procent aangeeft", stelt Soneira.

Soneira heeft inmiddels ook cijfers om het verschil te illustreren. Een New iPad die hij van de lader loskoppelde toen de ladingsaanwijzer 100 procent aangaf, bleef 10,4 uur operationeel. Doorladen gaf de accu energie voor nog eens 1,2 uur. Als de ladingsaanwijzer 100 procent zegt, is de accu dus pas voor 90 procent vol.

Beloofde gebruiksduur niet haalbaar

Die cijfers ondergraven volgens Soneira ook Apples stelling dat de beloofde gebruiksduur gehaald wordt als de ladingsaanwijzer op 100 procent staat. Soneira mat de gebruiksduur in statische toestand: geen apps, geen wifi, en het scherm in middelste helderheidsstand. Apple belooft in de specificaties een gebruiksduur tot 10 uur. De kans dat iemand die 10 uur haalt als hij Apples laadadvies opvolgt, is volgens Soneira nihil.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in